Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Декларування незареєстрованої зброї — огляд законопроєкту, який пройшов перше читання

Декларування незареєстрованої зброї — огляд законопроєкту, який пройшов перше читання

Народні депутати схвалили у першому читанні проєкт закону “Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України”. Він стосується вогнепальної зброї, виданої цивільному населенню у період дії воєнного стану. За цей проєкт проголосували 300 народних депутатів.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на депутатку ВРУ Ірину Геращенко. 

Творці законопроєкту сподіваються, що його прийняття дозволить упорядкувати правила поводження зі зброєю, визначити норми зобов’язуючого характеру, а також надасть право цивільним особам задекларувати наявну зброю та боєприпаси до неї в умовах дії воєнного стану.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що у зв’язку з військовою агресією рф проти України на території держави запроваджено військовий стан. З огляду на це громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території Україні (далі – цивільні особи), беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії, а також отримали право використовувати для цього вогнепальну зброю, інші види озброєння та боєприпаси та знайдене озброєння ворожих збройних формувань. У зв’язку із цим виникла потреба впорядкування правил поводження зі зброєю, визначення норм зобов’язуючого характеру, а також надання права цивільним особам задекларувати наявну зброю та боєприпаси до неї в умовах дії воєнного стану, а отже, необхідно прийняти відповідний акт.

“За оцінками експертів, після закінчення війни в Україні може бути до 3 млн одиниць незареєстрованої зброї, що стане великою проблемою. Громадяни, у яких є незареєстрована вогнепальна зброя, повинні її задекларувати. Поліція внесе зброю до обліку і поверне її власникові до завершення воєнного стану”, — пояснює вона.

Після завершення воєнного стану власники зброї повинні будуть повернути її поліції впродовж 90 днів.

“Це не стосується гранатометів, кулеметів та вибухонебезпечних речовин”, — уточнює Ірина Геращенко.

Також вона зазначила, що про знайдену зброю люди повинні будуть повідомляти поліцію впродовж 24 годин. Водночас власники цивільної зброї не нестимуть відповідальності за застосування її проти агресорів під час воєнного стану.

Нагадаємо, що нещодавно запрацював Єдиний реєстр зброї, який поки що функціонує в обмеженому режимі. Планується також створити Електронний кабінет, через який можна провести реєстрацію самостійно.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору