Смакувати хумус можна і з картопляними чипсами, і з свіжими чи квашеними овочами… Пюре хумусу зробить смак страви незвичним, але дуже яскравим. І ви спробуйте!
Пише Інформатор.
Інгредієнти:
- нут сухий — 200 г
- кунжутна паста (тахіні) — 2 ст. ложки
- лимонний сік — 2 ст. ложки
- часник — 2-3 зубчики
- зіра — 1/2 ч. ложки
- солодка мелена паприка — 1/2 ч. ложки
- оливкова олія — 2-3 ст. ложки
- сіль
Тахіні:
- кунжут — 50 г
- олія соняшникова (рафінована) або оливкова — 1-2 ст. ложки
- вода — 1 ст. ложка (при потребі)
Приготування:
Спершу залийте нут водою на 8-10 годин (краще наніч). Опісля — злийте воду, в якій нут замочувався. Залийте чистою водою та поставте на плиту. Доведіть до кипіння та накрийте кришкою. Варіть нут на невеликому вогні до повної готовності — приблизно 2 години. Він має бути м’яким.
Залиште 200-300 мл відвару, а решту — злийте.
Тепер нут можна очистити від оболонок — хумус буде ніжнішим. Для цього потрібно залити нут холодною водою та перетерти руками.
Йдемо далі — беремося за тахіну. Її, звісно ж, можна і придбати у магазині, але ми розповімо вам, як приготувати власноруч. Обсмажте кунжут на невеликому вогні (на сухій сковорідці) до золотистого кольору, періодично помішуючи. Опісля перемеліть його блендером до однорідного стану. Можна додати трішки води.
Тепер найголовніше: готуємо хумус.
До каструлі з нутом додайте кунжутну пасту, вичавлений часник, сіль, олію, лимонний сік та близько 100 мл відвару, який ви залишили. Подрібніть усе блендером до однорідного стану і за потреби підливайте відвару. Консистенція має бути однорідною.
Додайте мелену паприку та зіру, яку заздалегідь потрібно подрібнити. Зробити це можна у ступці чи кавомолці. Далі — перемішайте усе в блендері ще раз.
Смак хумусу можна підкоригувати лимонним соком та спеціями і знову перемішати. Страва має вийти насиченою.
При подачі додатково полийте хумус олією та посипте меленою паприкою.
Смачного!
Віталіна Костів
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08