Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Не обов’язково з лісу — їх можуть подарувати з квітами | Все, що треба знати, про кліщів

Все, що треба знати, про кліщів

У природі активність кліщів спостерігається з березня по листопад та протягом року. Кліщі однаково активні у денні та нічні години, а також не перебирають погодою. 

Про це повідомляє Інформатор, покликаючись на Коломийський районний відділ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”.

За даними фахівців, кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах, можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко в шкіру. На присмоктування кліщам потрібно 15-20 хвилин.

“Паразит разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю, кровосмоктання може тривати до 12 діб”, — йдеться в офіційній інформації.

Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 2-3 дні: в місці покусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Але нападають і зовсім маленькі, майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), що часто для людини залишається непомітним.

“Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройшло від присмоктування кліща, тим більша вірогідність зараження. Тому, повернувшись додому, обов’язково огляньте себе на наявність кліщів”, — радить помічниця лікаря-епідеміолога Коломийського районного відділу ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ” Людмила Лубик.

За її словами, паразити є переносниками збудників вірусних, рикетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин. Крім того, кліщі переносять хворобу Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз) серед людей, піроплазмоз серед собак, в умовах України – ще й кліщовий енцефаліт, туляремію, тощо, які можуть призвести до тяжких ускладнень та інвалідності. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Тож, якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід зняти його, якомога швидше і при можливості звернутися до лікаря.

Якщо вас вкусив кліщ, йдеться у рекомендаціях МОЗ, забудьте про застарілі правила типу помазати кліща олією/лаком/вазеліном. Не треба його крутити руками чи випалювати. Вам потрібна дієва зброя: або пінцет з гострими кінчиками, або спеціальна ручка-ласо (от нею якраз можна кліща прокрутити). Купити це все можна в аптеці або в ветеринарних крамницях.

Щоб знизити ризики хвороби Лайма протягом 72 годин після укусу, ви можете випити 1 таблетку антибіотика доксицикліну. Це особливо доречно, якщо кліщ пробув у тілі понад 36 годин. Обов’язково перед цим порадьтесь з лікарем!

Як захиститися від кліщів? Використовуйте репеленти. Але зверніть увагу на активну речовину, в складі має бути хоча б одна з переліку: DEET (ДЕТА); пікарідін (KBR 3023); IR3535; OLE (ефірна олія лимонного евкаліпту); PMD (параментан-діол); 2-undecanone; перметрін.

Не зайвим буде обробити захисним засобом взуття. Також ефективно буде обробити одяг зсередини, наприклад, шкарпетки.

Вас також може зацікавити: Гайд із правильного збирання цілющого березового соку | Секрети калушанина Олександра Куліша

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору