Інформатор Калуш

РЕКЛАМА

Розглянемо системи PROZORRO.ПРОДАЖІ та СЕТАМ.

Розглянемо с системи PROZORRO.ПРОДАЖІ ПРОДАЖІ та СЕТАМ.

На сьогодні в Україні маємо дві платформи, які контролює держава для проведення електронних аукціонів з продажу майна: PROZORRO.ПРОДАЖІ та СЕТАМ. Розглянемо кожну з них.

Ділиться Інформатор.

PROZORRO.ПРОДАЖІ — це державне підприємство, що керує електронною торговою системою з продажу державного та комунального майна. Воно також є центральною базою даних для електронних торгів. Цей проєкт був створений у 2016 році за ініціативою Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Transparency International Україна, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національного Банку України. Головною метою цієї реформи є забезпечення прозорого, швидкого та ефективного процесу продажу активів державної та комунальної власності з високим рівнем громадського контролю та запобіганням корупції.

Через систему PROZORRO.ПРОДАЖІ можна придбати чи продати різні види активів:

  • Активи банків, що перебувають в стадії ліквідації (Фонд гарантування вкладів фізичних осіб).
  • Майно державних та комунальних підприємств.
  • Мала приватизація.
  • Оренда нерухомості.
  • Оренда земельних ділянок.
  • Банкрутство.
  • Активи Укрзалізниці.
  • Активи Укроборонпром.
  • Продаж необробленої деревини.
  • Продаж майна приватної форми власності.

Усі ці напрямки можна поділити на два основних. Перший напрямок – це активи банків, що ліквідуються (ФГВФО), що відноситься до процедури ЦБД1. Другий – це продаж активів державної та комунальної власності, відомий як ЦБД2.

 

Розглянемо поняття банківських активів. За останні 5 років через платформу PROZORRO.ПРОДАЖІ було проведено понад 230 тисяч аукціонів. Реалізовано банківських активів більш ніж на 29 млрд. грн. Основну частину активів становлять права вимоги за кредитними договорами. Проведення аукціонів сприяло передачі прав вимог за кредитними договорами, що сприяло збільшенню інтересу покупців, оскільки на аукціоні передбачено зниження початкової ціни до 80% (голландський аукціон).

Та щодо іншої частини банківських активів, наша думка полягає у тому, що вона надзвичайно цікава. Особливо цікавою є банківська нерухомість. Раніше кожен банк конкурував за клієнтів, тому старався бути максимально доступним та зручним, маючи відділення у найбільш привабливих місцях міст. Таким чином, колишні відділення банку на аукціонах розходилися миттєво. Це зрозуміло, адже в той час, коли бізнес у сфері послуг розвивався, а перші поверхи на центральних вулицях міста вже були продані, це був єдиний шанс придбати ексклюзивну нерухомість за вигідною ціною.

На аукціонах також продається багато іншої нерухомості: майнові комплекси, промислові, виробничі та складські приміщення, торгово-розважальні комплекси, готелі, бази відпочинку, земельні ділянки, а також автомобілі – від броньованих інкасаторських до розкішних моделей представницького класу, картини, монети та багато іншого.

У цілому портфель банківських активів дуже різноманітний і масштабний, оскільки майно банків розташоване по всій території України, навіть у невеликих містах, тому це дає можливість будь-кому та будь-де придбати нерухомість своєї мрії за привабливою ціною.

Розглянемо інший цікавий та перспективний аспект аукціонів: це продаж або оренда державного та комунального майна, а також процес банкрутства.

У липні 2018 року стартувала нова Мала приватизація, яка пропонує продаж підприємств, земельних ділянок, комерційної, виробничої, промислової та складської нерухомості, а також пакетів акцій компаній, які перебувають у власності держави або місцевої влади. Тепер продаж державного та комунального майна, яке належить Фонду державного майна України та органам місцевого самоврядування, відбувається виключно через аукціони PROZORRO.ПРОДАЖІ. Це відкриває нові можливості для бізнесу, дозволяючи кожному вільно купувати майно у держави без зв’язків, хабарів тощо.

Ще один цікавий аспект роботи системи PROZORRO.ПРОДАЖІ – це банкрутство. З 21 жовтня 2019 року продаж майна у справах про банкрутство фізичних та юридичних осіб відбувається тільки на електронних аукціонах PROZORRO.ПРОДАЖІ. Усе майно боржника, будь то рухоме або нерухоме майно (житлові будинки, квартири, комерційна та виробнича нерухомість), земельні ділянки, транспортні засоби, майнові комплекси, акції та навіть цінні папери, продаються на онлайн-аукціонах.

Мабуть, найскладніший та довгоочікуваний аспект роботи в системі PROZORRO.ПРОДАЖІ розпочався з набрання чинності нового Закону України «Про оренду державного та комунального майна». Цей напрямок було запущено з 1 жовтня 2020 року і передбачає передачу державного та комунального майна в оренду виключно через ЕТС Прозорро.Продажі. Тепер вся державна та комунальна власність доступна для оренди на конкурентній основі та за ринковими цінами.

Отже, висновок очевидний: через систему PROZORRO.ПРОДАЖІ можна придбати практично будь-що, дистанційно, за вигідними цінами і безпечно.

Давайте розглянемо переваги та недоліки

По-перше, система СЕТАМ є державною установою, що, до певної міри, забезпечує чесність аукціонів. Затверджений Міністерством юстиції України порядок проведення торгів забезпечує дотримання державними виконавцями правил передачі майна на аукціон. По-друге, вартість майна визначається незалежним оцінювачем і передається на реалізацію за ринковою ціною. Однак, у випадку невдалого продажу на перших або других торгах, ціна майна може бути знижена до 30% для нерухомості та до 50% для рухомого майна. Однак, єдиним, але значущим недоліком для потенційних покупців є те, що майно продається в примусовому порядку без згоди власника. Тому покупцям необхідно усвідомлювати ризики придбання майна, яке продається “на мішок” без згоди колишніх власників.

Юристи компанії “Електронні закупівлі” надають корисні поради щодо участі в аукціонах СЕТАМ. СЕТАМ – система електронних торгів арештованого майна. Перш за все, важливо зібрати всю можливу інформацію про об’єкт, який ви плануєте придбати, та його власника. Отримайте правовстановлюючі документи та технічні характеристики від продавця (державного або приватного виконавця), та запитайте можливість особистого перегляду об’єкта продажу. Далі, перевірте інформацію про боржника – власника майна, яке реалізується. Перевірка інформації про власника майна можлива через Автоматизовану систему виконавчого провадження та інтернет-ресурси. Також, обов’язково перевірте інформацію на сайті Судової влади України відносно судових справ, в яких бере участь власник майна. Запишіться на реєстрацію речових прав, щоб перевірити наявність арештів та обтяжень щодо майна, особливо якщо це нерухомість. Тільки після зібрання інформації та проведення юридичного аналізу можна приймати рішення про участь в аукціоні.

Отже, ми порівняли дві системи продажу майна через публічні онлайн аукціони. Основною відмінністю між ними є те, що на ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ продається майно банків чи державних та комунальних установ, тоді як через СЕТАМ продається майно, що примусово вилучено державними та приватними виконавцями без згоди власника. Незважаючи на цю відмінність, обидві системи мають спільну мету: забезпечення прозорої, відкритої та чесної конкуренції під час купівлі-продажу майна на онлайн аукціонах. Переглянути весь перелік майна, яке реалізується на PROZORRO.ПРОДАЖІ та СЕТАМ, можливо за посиланням послуги з участі в онлайн аукціонах ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ та СЕТАМ.

Ураховуючи шалену трансформацію бізнесу в онлайн-просторі, аукціони систем PROZORRO.ПРОДАЖІ та СЕТАМ, які проводяться в режимі онлайн, відкривають безліч можливостей підприємцям для масштабування свого бізнесу та поліпшення фінансової стабільності країни та її населення.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі?
Звертайтесь: +38 (067) 266 02 08 або на мейл
kalush.informator@gmail.com

Нагору