Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Пилова буря із Сахари: що це, чим небезпечна і як захиститись

Пилова буря із Сахари: що це, чим небезпечна і як захиститись

Через пил із африканської пустелі Сахари якість повітря у найближчі дні погіршиться. Учора цим пилом накрило Прикарпаття, а сьогодні він пошириться по всій території України.

Про це повідомили на сторінці метеорологічної станції “Бориспіль”, передає Інформатор.

У повідомленні метеорологи попереджають, що небо буде дуже тьмяним. При цьому все ще очікується аномальне тепло до +25 градусів.

Тим часом на Івано-Франківщині метеорологи фіксують чергові температурні рекорди та перевищення абсолютного місячного максимуму.

30 березня:

  • Івано-Франківськ +24,9⁰С
  • Коломия +24,5⁰С
  • Долина +22,6⁰С
  • Яремче +22,4⁰С
  • Пожежевська +12,6⁰С

31 березня:

  • Івано-Франківськ +26,8⁰С
  • Коломия +27,1⁰С
  • Долина +24⁰С
  • Пожежевська +14,4⁰С.

“31 березня в Івано-Франківську та Коломиї максимальні температури повітря перевищили абсолютні максимуми березня за увесь період спостережень, які спостерігалися в 1974 р. і становили +25,8⁰С в Івано-Франківську та +25,4⁰С в Коломиї. Також 30-31 березня на всіх станціях області спостерігалося перевищення максимальних середньодобових температур повітря для цих днів”, — акцентують в обласному центрі гідрометеорології.

У Європі вплив Сахари теж відчули  

Пилом із пустелі у суботу були накриті й деякі країни Європи, зокрема частково над Францією, Швейцарією та південною Німеччиною, повідомляло видання DW. 

“Пил із Сахари вже прибув, і це можна побачити у жовтуватих хмарах у повітрі”, — сказав Крістіан Герольд, метеоролог Німецької метеорологічної служби.

Щороку з Сахари здіймається від 60 до 200 мільйонів тонн мінерального пилу. У той час як більші частинки швидко падають назад на Землю, найменші частинки іноді можуть подорожувати на тисячі кілометрів.

Європейські метеорологи фіксують погіршення якості повітря. Так, швейцарська служба моніторингу airCHeck помітила високий рівень забруднення в коридорі, що тягнеться з південного заходу на північний схід країни. Роман Броглі, метеоролог зі швейцарської телерадіокомпанії SRF, сказав, що було зареєстровано близько 180 000 тонн пилу, що приблизно вдвічі більше, ніж подібні пилові бурі в останні роки.

Тим часом місцева влада Франції оголосила, що поріг забруднення повітря в деяких районах перевищено. Департамент Еро на узбережжі Середземного моря застеріг жителів від інтенсивних фізичних навантажень.

Чим шкідливий пил із Сахари?

“Зачиняйте вікна, пил може бути шкідливим для людей з распіраторними захворюваннями, осіб похилого віку та дітей”, — йдеться у сьогоднішньому повідомленні Українського гідрометеорологічного центру.

Пил із Сахари — це тверді частинки із пустелі, які переносяться вітрами в інші регіони. Найчастіше він призводить до помутніння неба, а в деяких випадках може погіршувати видимість. Крім того, трапляються заходи сонця з жовтим або червонуватим небом, пише meteorologiaenred.com. 

Осідати пил може з дощами, що дуже помітно. Або ж — у випадку сухого осідання, коли концентрація частинок висока, вони падають на поверхню під дією сили тяжіння.

Негативний вплив пилу із пустелі Сахара, насамперед, пов’язаний з погіршенням якості повітря. Це безпосередньо впливає на здоров’я: можуть бути проблеми з диханням і подразнення слизових оболонок. Крім того, інтенсивна концентрація може ускладнити дихання деяких людей і навіть розвинути тривогу.

Тож, рекомендується якомога менше виходити на вулицю та у випадку високої концентрації пилу в повітрі одягати маску, щоб уникнути вдихання цих частинок. Також бажано уникати фізичних навантажень на свіжому повітрі. А у внутрішніх приміщеннях важливо тримати вікна зачиненими.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору