Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Архівні і сучасні знімки Калуша: Народний дім сотню років тому і сьогодні | ФОТО

Архівні і сучасні знімки Калуша: як за сотню років змінився Народний дім?

Двоповерхова споруда на вулиці Шевченка у Калуші, що збудована у стилі модерну із великою кількістю елементів у стилі класицизму – приміщення Народного дому. Як будівля виглядала більше сотні років тому, та як виглядає сьогодні?

Покаже Інформатор.

Дата  будівництва самої будівлі – 1907 р. Вона зафіксована на флюгері куполу. Однак, добудова споруди тривала до 1914 року, як зазначають деякі фахівці-історики.

У 1880 році, ймовірно, було споруджене дерев’яне приміщення Народного дому на вулиці Підвальній поблизу нинішньої Виставкової зали, у якому відбувалися всі події громадсько-політичного життя міста до 1914 р. Про це пишуть на сайті Калуської міської ради.

Із часу своєї побудови, Народний дім став колискою української культури міста. Тут був створений український клуб. Тут була розташована калуська філія товариства “Просвіта”, де гартувалася свідома українська громадськість. Тут базувалося і спортивно-патріотичне товариство “Сокіл”.

Із моменту приходу радянської влади на територію Калуша Народний дім перетворився у районний будинок культури, як вказують на сторінці Історія та пам’ятки Прикарпаття.

Втім, у 1989-1991 роках будинок став осередком відновлення української культури Калуша. Тут базувалося товариство “Відродження”, яке на початку 1990-х років вело активну патріотичну діяльність не тільки у Калуші, а й на Сході Україні. Також деякий час тут базувалася дитяча спілка “Соколята”.

Початок ХХ ст

Примітка: основна світлина зроблена у межах 1905-1915 рр.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору