Калуш До сайту

Понад 30% бібліотек Калуського району вже два роки не оновлювали книжкові фонди | Дослідження Українського Інституту Книги

Українці — читаюча нація. Проте, не завжди й не у всіх є можливість або час купити книжку, чи прийти в бібліотеку, щоб взяти щось почитати. Велику роль також відіграє й вибір книг та оновлення фондів. Тому нещодавно Український Інститут провів масштабне дослідження, щоб дізнатися в яких громадах в Україні ситуація щодо доступності до книжок, і які громади зацікавлені сприяти надалі поповненню фондів, навіть попри те, що понад два роки триває війна. 

Ділиться Інформатор.

Загалом УІК дослідили й порівняли, яким було фінансування бібліотек в різних регіонах у 2023 році та яким буде у 2024 році. Для цього вони надіслали 1154 запити до громад, де не ведуть активних бойових дій. Усього – 800 відповідей (69% громад).

Загальна ситуація виявилась такою:

Водночас майже в половині громад в Україні (47%) не виділяють кошти на закупівлю книг для бібліотек упродовж двох років, ідеться в опитуванні Українського інституту книги. Найбільше громад, що не фінансують книжкові закупівлі, у Чернівецькій та Закарпатській областях (по 77%), а найменше – у Львівській (20%).

На Прикарпатті ситуація не найгірша. Наприклад у Калуському районі є три громади, які фінансували закупівлі минулого року і передбачають таке фінансування на поточний, 2024 рік: Калуська, Рожнятівська та Дубівська.

Дещо скрутніша ситуація виявилась у Долинській та Перегінській громадах. Там книжкові закупівлі проводилися у 2023 році, але, з якихось причин у цьому році вирішили їх не проводити.

Найгірша ситуація в Брошнів-Осадській, Вигодській та Болехівській громадах. Там фінансування не було ані минулого року, ані в цього.

Тобто, загалом зі 104 бібліотечних закладів Калуського району зовсім не мали змоги з тих, чи інших причин здійснити 32 бібліотеки, що складає 32,5%.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08