Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калушани вперше зібралися для створення “Краєзнавчого клубу” | ФОТОРЕПОРТАЖ

Калушани вперше зібралися для створення "Краєзнавчого клубу" | ФОТОРЕПОРТАЖ

На першу зустріч краєзнавчого клубу зібралося чимало людей.

Розповідає Інформатор.

Сьогодні, 7 квітня, у одному з залів Краєзнавчого музею відбулася перша зустріч клубу, на яку прийшло пів сотні охочих калушан. Понад дві години презентації ідеї клубу та попередніх напрацювань калуських істориків минули наче на одному диханні.

Вступне слово на себе взяв директор КЗ “Музейно-виставковий центр Калуської міської ради”, Олег Відливаний. Також він представив усіх учасників,  столу: Івана Тиміва, Богдана Яневича, Людмилу Андрійчук, Ігоря Ільницького та Олега Малярчука.

“Прийшло багато людей, можна сказати ініціаторів, які люблять краєзнавство, долучаються до цього. Ми дуже вдячні за це і думаю, що ми знайдемо спільну мову, оскільки у всіх нас спільні бачення, ідеї та мрії“, —  перебрав слово зберігач фондів Краєзнавчого музею, Богдан Яневич.

Також перш ніж розпочати презентацію основних напрацювань працівників музейного комплексу, Богдан Яневич вручив подяку від Калуської міської ради Олегу Відливаному за його внесок у становленні Музею-в’язниці.

Пан Яневич розпочав зустріч клубу з того, звідки з’явилася ідея створити на базі музею таку можливість для калушан, та її цінність в перспективі досліджень історії нашого міста.

Пізніше Іван Тимів наголосив на основних напрямках в роботі музеїв, які потребують підсилення від ініціативних калушан.

“В нас на сьогоднішній день є проблеми з упорядкуванням документів. Нещодавно ми отримали великий документальний фонд з архіву братсва ОУН-УПА. Їх потрібно упорядковувати, каталогізувати. Це могла б бути однієї з вагомих секцій нашого клубу. Також нам потрібно упорядкувати книжковий фонд, який ми отримали від колишньої центральної бібліотечної системи, від районної бібліотеки, якої вже не існує. Там понад 1000 книжок. 

Також є проблема з оцифруванням фондів. Є фотографії, якісь невеликі документи ми скануємо, проте технічно великоформатні документи оцифрувати не можемо. Тому тут була б доречна допомога учасників новоствореного краєзнавчого клубу. Дослідницька сторона також потребує уваги”, — зазначив історик.

До слова також запросили отця Федора Мороза:

“Цей задум, який присутні тут носили вже не один рік, сьогодні починає реалізовуватися. Збираються не тільки працівники нашого комунального закладу, але і ті, хто дотичні до цього, хто має бажання, молодь. Цей клуб дасть новий поштовх, я думаю, саме розвитку справи музею на Калущині. Тому що з новими силами, з новими людьми вдасться зробити набагато більше ніж ви собі запланували. На жаль, ми мали ковід, маємо війну, багато зараз причин для того, щоб десь відкладати цю добру справу на потім, бо зараз ми працюємо на перемогу, ми всі трудимося, але ця праця, яку ви ведете, вона, як не дивно, також прискорює нашу перемогу. Тому що це наше минуле, яке ми вивчаємо, захищаємо і воно в ракурсі нашого майбутнього, яке прийде. Прийде наша перемога і нам доведеться багато працювати в тому числі й з новітньою історією, впорядковувати її, щоб донести до наших майбутні поколінь, те що ми з вами пережили”, — почав священнослужитель.

В ході промови отець розповів, що також збирає музейні експонати й запросив наступну зустріч клубу провести в нього.

Опісля до слова також були запрошені історики Олег Ониськів та Ярослав Куцій.

А завершилась зустріч обмін контактами для подальшої координації клубу та спільного фото всіх присутніх на зустрічі.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору