Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Біля Калуша палять суху траву і називають це “контрольованим горінням”

контрольоване горіння

Суху траву на Прикарпатті спалюють масово. Не допомагають ні заклики не робити цього, ні численні випадки, коли за таке штрафують. Але цього разу  щось нове: траву біля Калуша випалюють білоденно, а чоловік, який це робить, називає процес контрольованим і запевняє, що місцева влада дала йому на це дозвіл.

Інформатор намагається розібратися у ситуації.

Про вогонь неподалік Калуша нам повідомила читачка. Зазначила, що у Пійлі попри дорогу палять траву і це — жахливо. Вона попросила відреагувати або повідомити у компетентні органи.

На місці журналісти застали правоохоронців та двох чоловіків. Трохи далі біля вогнища був ще один чоловік, який, як з’ясувалося, “контролював” поширення вогню з відром води.

“Це чисто планово. Облагородили територію, вирізали корчі, бо дуже важко було до зупинки іти”, — пояснили на місці, додавши, що поки що лише одну сторону.

Але в планах “паліїв” — спалити ще другу сторону і десь біля новобудов ще.  І тоді буде “чисто приємно пройти”.

Також чоловік запевнив, що це з дозволу старости. Пожежники та Калуська міська рада начебто повідомлені теж. Правоохоронці на місці цю інформацію почали перевіряти, а відтак наразі протоколів не складали.

Інформатор зателефонував за роз’ясненнями в управління надзвичайних ситуацій Калуської міської ради. Начальник управління Іван Дембич повідомив, що на місці була староста села, яка організувала, що розповсюдження вогню не буде.

“Це ще минулорічне гілля, наскільки я знаю”, — додав посадовець.

Як тоді організовувати такі контрольовані горіння іншим людям, щоб їх не штрафували? І де межа між контрольованим та неконтрольованим? Сьогодні, до прикладу, доволі вітряно… А рятувальники від ранку публікують інформацію і про масові випадки спалювання сухої трави, і про відповідальність, яка за це передбачена, і про надзвичайно високий клас пожежної небезпеки в області сьогодні та у найближчі дні.

Керівник Калуського управління ДСНС Василь Микитин каже: законодавчо це не прописано, такого формулювання як контрольоване горіння у законодавстві немає. Раніше — було. А зараз такі дії цілком підпадають під відповідні статті адміністративного кодексу. І закон мав би бути одним для всіх.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору