Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Види змій, які поширені на Прикарпатті | Що робити при укусах плазунів?

На території Франківщини можна натрапити на п’ять видів змій. Лише одна з них — отруйна: це гадюка звичайна. Де й коли плазуни активізуються, та як діяти при укусах?

Про це Суспільному розповіла доцентка кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Тетяна Микитин, передає Інформатор.

Доцентка розповідає, що на Прикарпатті поширені такі види змій:

  • вуж звичайний;
  • вуж водяний;
  • гадюка звичайна;
  • мідянка звичайна;
  • полоз ескулапів.

Додає, що найпоширеніший вид змій на території області — вуж водяний. Цей плазун неагресивний; при контакті з людиною — намагається втекти. А якщо й кусає людину — це не становить небезпеки.

А гадюка — єдиний отруйний вид змій, які водяться на Івано-Франківщині. Зустріти її можна на галявинах, болотах й берегах водойм. Також вони можуть поселитися в покинутих спорудах.

Читайте також: У дитячому садочку на Прикарпатті виловили небезпечну змію

Що робити при укусі гадюки?

Речниця Держслужби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Христина Перцович розповіла: якщо людина помітила гадюку, не варто робити різких рухів.

“Краще завмерти, чекати, поки змія відповзе, або відійти убік. Потрібно пам’ятати, що плазуни не нападають першими, вони виявляють агресію лише в разі небезпеки. Грибники можуть спеціально зачіпати їх палицею. Цього робити в жодному разі не потрібно”, — пояснила Христина Перцович.

Навесні отрута гадюки токсичніша, ніж влітку, розповіла Тетяна Микитин. Що ближче місце укусу до голови людини, то він небезпечніший.

“Коли отрута змії потрапляє у кров, організм людини може зреагувати на неї одразу або через певний час. Найчастіше — через 15-20 хвилин. Людина стає млявою, її болить голова, з’являється нудота, інколи — блювання, пульс пришвидшується, паморочиться голова. Хоча отрута гадюки досить сильна, проте летальні випадки трапляються не часто”, — каже науковиця.

До теми: У Рожнятові місцеві помітили небезпечну змію | ФОТОФАКТ

Речниця Держслужби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Христина Перцович при укусі змії радить звернутися до медиків.

“Потрібно забути міфи про відсмоктування отрути. Допомагає тільки введення сироватки. Якщо це сталося в горах, потрібно знерухомити кінцівку, звернутися до рятувальників, щоб транспортували людину до підніжжя, і після того доправити в лікарню для введення сироватки”, — розповіла Христина Перцович.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору