Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Чому у Вербну неділю освячують вербові гілки?

Чому у Вербну неділю освячують вербові гілки?

За тиждень до Великодня віряни відзначають Вербну неділю (церковна назва – Вхід Господній у Єрусалим), яка завершує піст святої Чотиридесятниці. Також, одночасно, Вербна неділя розпочинає суворий піст Страсного тижня. Що ж символізує обряд освячення вербових гілок?

Пише Інформатор.

До слова, цьогоріч Вербна неділя в Україні припадає на 28 квітня.

Цього дня Ісус Христос урочисто в’їхав до святого міста і люди вітали Його стелячи на землю власний одяг та пальмові гілки. В сучасному світі аналогом такого вшанування є простелений червоний килим яким зустрічають високоповажних гостей. Подія Урочистого Входу Господнього у Єрусалим описана усіма чотирма Євангелістами: Мф. 21:1-17, Мк. 11:1-11, Лк. 19:29-48, and Ін. 12:12-19.

Гілки верби символізують пальмові гілки, якими іудеї вітали Ісуса в Єрусалимі. В Україні пальми не ростуть, тому їх замінили на вербові гілки. Верба – перша рослина, яка розквітає навесні. Вона й уособлює пробудження природи після зимового сну і відродження нового життя.

“Жителі древнього Єрусалиму зустрічали Ісуса Христа як свого царя і чекали, що він їх визволить від римського політичного поневолення, не усвідомлюючи, що він їх прийшов визволити від усього поновлення, зробити вільними — від гріха, проклять, смерті. І ми нині, подібно до тих людей у Єрусалимі, теж беремо гілля, тільки не пальмове, не оливкове, а те, що росте у нас в Україні — це верба, — і зустрічаємо Христа”, — розповідав митрополит Черкаський та Чигиринський владика Іоан.

Як у народі використовують свячену вербу:

  • корів на пасовисько вперше навесні виганяють свяченою вербою, це нібито захищає від нечисті;
  • під час граду надвір кидають гілля свяченої верби, щоб зупинити негоду;
  • після освячення з’їдають кілька котиків, щоб бути здоровими;
  • котики та шматочки гілочок верби ховають в одязі, щоб ніхто не наврочив;
  • знахарі роблять відвар зі свяченої верби та цілющих трав для хворих людей та тварин.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору