Інформатор Калуш

ВЛАДА

Українцям призовного віку призупинили видачу документів за кордоном

Українцям призовного віку призупинили видачу документів за кордоном

Міністр закордонних справ прокоментував причини тимчасової зупинки надання консульських послуг військовозобов’язаним, котрі перебувають закордоном.

Повідомляє Інформатор.

Надання послуг зупинили від сьогодні, 23 квітня, на невизначений термін. За словами Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби раніше він дав доручення вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні й за кордоном.

“Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна”, — каже Міністр.

Також він зазначив, що обов’язок оновлювати облікові дані в ТЦК та СП був ще до ухвалення нового закону про мобілізацію.

“Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, — то так це не працює. Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно”, — пише Дмитро Кулеба.

Невдовзі міністерство закордонних справ надасть чітку інструкцію про те, як чоловіками мобілізаційного віку можна буде отримати консульські послуги.

У центрі обслуговування громадян “Паспортний сервіс” повідомили, що через технічні причини призупинено видачу готових документів у закордонних підрозділах ДП “Документ”. Наразі отримати паспорт можуть тільки діти до 12 років, у звʼязку з відсутністю необхідності біометричної верифікації. Також у низці українських консульств закордон повідомляють про зупинку прийому громадян призовного віку:

“Нині призупинений прийом громадян призовного віку. Зараз ми чекаємо вказівки від Міністерства закордонних справ. Тобто чоловіків від 18 до 60 років. Зараз просто тимчасово призупинений їхній прийом. Зараз розробляються механізми, які будуть відповідно діяти до того закону про мобілізацію. Наразі чекаємо”, — розповів Суспільному один зі співробітників консульств.

До теми: Без електронних повісток, але з обмеженням для ухилянтів | Що закріплено в ухваленому законі про мобілізацію?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору