Інформатор Калуш

РЕКЛАМА

Скороварка у вашій кухні: як зробити процес приготування безпечним

Скороварка у вашій кухні: як зробити процес приготування безпечним

Скороварка дає змогу готувати їжу в декілька разів швидше, ніж у звичайній каструлі, а також зберігає максимум вітамінів і поживних речовин. Тому не дивно, що такі «помічники» мають великий попит. Але, попри безліч позитивних прикладів використання скороварок, усе ще є ті, хто сумнівається в їхній безпеці. У статті розповімо про те, як правильно та безпечно користуватися цими приладами.

Якими захисними елементами оснащують скороварки

Отже, ваша нова скороварка Мулінекс або модель іншого популярного бренду куплена та готова до першого використання. Передусім обов’язково прочитайте інструкцію виробника, оскільки в ній даються важливі рекомендації щодо експлуатації виробу.

Скороварка являє собою каструлю, що герметично закривається, всередині якої в процесі приготування страв створюється високий тиск. Аби цей тиск не став причиною виникнення небезпечних ситуацій, практично всі сучасні моделі мають декілька захисних пристосувань:

  1. Кришка із замком. Замок блокує кришку та не дає змоги внутрішньому тиску зірвати її в процесі готування. Розблокування замка неможливе до моменту, поки рівень тиску всередині каструлі не знизиться до допустимого значення, коли відкриття кришки не спричинить небажаних наслідків.
  2. Клапан-регулятор. Цей пристрій сприяє підтриманню певного тиску та випускає надлишки пари, що утворюються всередині.
  3. Запобіжний клапан. Якщо клапан-регулятор із певної причини не справляється зі скиданням пари, спрацьовує запобіжний пристрій. Завдяки йому навіть залишена ввімкненою скороварка не вибухне від надлишкового тиску.

У деяких моделях також присутня система контролю, яка визначає правильність закриття кришки. Якщо кришка зміщена й не забезпечує необхідної герметичності, користувач отримує сповіщувальний сигнал.

Кілька правил безпечного використання скороварок

У процесі приготування їжі необхідно дотримуватися таких правил:

  1. Не відкривати кришку скороварки до того моменту, поки рівень тиску не знизиться. В ідеалі слід почекати, доки цей процес завершиться самостійно та клапан тиску розблокується. Якщо ж доступ до вмісту приладу потрібен раніше, тоді слід скористатися кнопкою примусового скидання тиску.
  2. Перед початком готування перевіряти стан гумового ущільнювача на кришці. Якщо він пошкоджений або деформований, тоді є ризик, що необхідний рівень герметичності не буде забезпечено. Пошкоджені ущільнювачі необхідно замінювати.
  3. Дотримуватися рекомендацій виробника щодо обсягу завантажуваних продуктів. Деякі продукти збільшуються в об’ємі, і це необхідно враховувати під час завантаження скороварки.
  4. Заливати достатню кількість води. За недостатньої кількості рідини рівень тиску в каструлі може бути нижчим за необхідний, а продукти почнуть пригорати.
  5. Відкривати кришку у напрямку від себе. Поки їжа в скороварці залишається гарячою, відкривати кришку слід в інший від себе бік, щоб не обпектися гарячою парою.

У разі дотримання цих рекомендацій приготування їжі в скороварці буде простим, приємним і безпечним.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі?
Звертайтесь: +38 (067) 266 02 08 або на мейл
kalush.informator@gmail.com

Нагору