Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші діти хворіють на кашлюк

У Калуші діти хворіють на кашлюк

Хворобу виявили у дітей, які навчаються у різних ліцеях Калуша, а також ним захворіли шестеро дітей у віці до року. 

Розповідає Інформатор.

Про ускладнення епідситуації під час наради з освітянами міста розповіла завідувачка відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Калуського відділу ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України” Тетяна Чернієнко. За її словами, випадки захворювання на кашлюк фіксують загалом по області. За перший квартал цього року — 98 випадків.

“У Калуському районі на сьогодні є 15 випадків і більшість із них саме в Калуській територіальній громаді”, — зазначила вона, додавши, що поодиноко хворобу реєструють також у Верхнянській, Новицькій та Войнилівській громадах.

Щодо вікової градації, то шестеро дітей, які захворіли на кашлюк, ще навіть не мають року. В такому віці хворіти ним доволі небезпечно, зазначила Тетяна Чернієнко.

У дитсадках міста кашлюк наразі не реєстрували, а от у кількох ліцеях він уже є. Втім випадки між собою не пов’язані.

За офіційними даними, за аналогічний період минулого року випадків кашлюка у громаді не було взагалі. Тож, фахівці провели ретельний розбір всіх випадків і з’ясували, що третина із захворілих не були вакциновані, а кожен другий — щеплений із порушенням Національного календаря щеплень. І лише 14,3% були вакциновані відповідно до календаря.

Додамо, що безкоштовно в Україні від кашлюка вакцинують у віці до семи років. Далі такі вакцини можна купувати лише власним коштом.

Що таке кашлюк?

Кашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. За даними ЦГЗ МОЗ України, найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.

Першими ознаками кашлюку є помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель. У немовлят це може супроводжуватися періодами тимчасового припинення дихальних рухів (апное). Пневмонія є відносно поширеним ускладненням від кашлюку, рідше виникають конвульсії і ураження головного мозку (енцефалопатія). Симптоми, зазвичай, з’являються через 7-10 днів після інфікування.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору