Калуш До сайту

Яких правил при випіканні пасок дотримувались у давнину? | Таємниці та прикмети

Саме в Чистий четвер (або ж іще в суботу) господині випікали великодній хліб, який мав різні назви відповідно до регіональних особливостей. Здебільшого пекли паску. У деяких регіонах готували баби, бабки або сирні паски. Рецепт обрядового хліба передавався в родині з покоління в покоління жіночою лінією.

Пише Інформатор, покликаючись на Освіторію.

Щоби паска гарно вдалася, господині:

Раніше тісто вимішували в ночвах, іноді протягом години. Вершечок паски прикрашали залежно від регіону: виробами з тіста — пташками, шишками, колосками, косичками, хрестиками, геометрично-рослинними орнаментами. У деяких регіонах випечену паску змащували білою мастикою.

Цікаві прикмети, пов’язані з пасками:

До речі, паску наші предки часто їли з крашанками, вершковим маслом чи печеною підчеревиною — вона не завжди була солодкою, як ми до того звикли.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08