Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Маївка: що це таке та чому її проводять у травні?

Травень у Католицькій Церкві присвяченій Пречистій Діві Марії. На її честь протягом травня проводять молебень, який в Україні ще називають маївкою.

Розповідає, Інформатор

Що таке маївка?

Маївка – український звичай католицького походження; в Українській Греко-Католицькій Церкві – травневе богослужіння, молебень до Пресвятої Богородиці тривалістю 15-20 хвилин.

Походження традиції в Україні

Коріння релігійної традиції сягає Середньовіччя, починаючи з якого, Католицька Церква присвячує травень Діві Марії. Протягом травня, усі католики світу підносять прохання та молитви до Матері Божої.

Відповідно до літургійного календаря Католицької Церкви, травень присвячений Пресвятій Діві Марії. Даний звичай в Україні був принесений монахами ордену Кармелітів приблизно 150 років тому. 

З кінця ХІХ ст. в Українській Католицькій Церкві, за твердженням Володимира Панівника, на постійній основі проводяться травневі богослужіння на честь Матері Божої.
Відповідником маївки в Римо-Католицькій Церкві слугує Лоретанська літанія

Відповідно до рескрипту Папи Пія VII від 18 червня 1822 року, кожна особа яка прийме Святу Сповідь та Святе Причастя, а також помолиться за Католицьку Церкву і Папу Римського у будь-який день травня отримає повний відпуст.

Пізніше, Папа Пій ІХ 8 червня 1859 року надав дозвіл на отримання повного відпусту і 1 червня.

Особливості української традиції вшанування Богородиці

В УГКЦ маївка проводиться щоденно протягом травня у церквах, капличках, при хрестах та статуях Богородиці. Марійські престоли у церквах прикрашаються пахучими квітами – трояндами та ліліями, які є символами Діви Марії.

Раніше, дівчата біля престолу, присвяченому Діві Марії робили із паперу квіти-лілеї, які тримали протягом кожної маївки в пошану до Матері Божої.

Культ Божої Матері – Цариці травня є дуже поширеним серед українців.

Молебень до Богородиці дозволено проводити  приватно серед родини, у випадку, якщо вірні не мають змоги долучитися до молебня в церкві.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору