Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Копанки у 1933 р. не змогли добудувати Народний Дім через брак фондів

Наявність Народного Дому для будь-якого села чи навіть району міста є надзвичайною важливою. Саме тут збираються та акумулюється місцева інтелектуальна сила. Та бувають моменти, коли коштів на добудову Народного Дому не вистачає. Так сталося і з с. Копанки, у якому у 1932 році вирішили спорудити Народний Дім.

Ділиться Інформатор

У 1932 р. у селі Копанки громада села вирішила спорудити Народний Дім для потреб місцевих українців. Однак, через брак коштів, вони були змушені просити допомоги не байдужих. Для добудови споруди необхідно було залучити ще 3 тисячі злотих. Зауважимо, що у ХХ ст. періодика та газети були місцем оголошень різного роду – від пошуку рідних, кохання і до прохання про допомогу.

Витяг із газети “Народня справа” за 19 лютого 1933 р.

Статтю під назвою “Допоможіть добудувати” знаходимо у газеті “Народня справа” за 19 лютого 1933 р.:

“Свідомі люди в Копанках, пов. Калуш, почали будувати Народний Дім і довели під дах, та не можуть скінчити будови з браку фондів. Громада не велика, около 200 нумерів своїх людий і то незаможних. Потрібно ще около 3 тисячі злотих. Просять краянів з калуського повіту, які тепер є в Америці, помогти, хто чим може, а так само свідомих людей в краю. Ласкаві жертви  слати на адресу: Кооператива “Сільський Господар” – Копанки п. Калуш (на Дім)”, – йдеться в газеті “Народня справа” за 19 лютого 1933 р.

Подальша доля Народного Дому у Копанках невідома. Слідкуйте за нами, адже ми постараємося глибше дослідити дане питання.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору