Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Мешканці села на Калущині три роки збирали склотару, щоб встановити нову стелу

Мешканці села на Калущині три роки збирали склотару, щоб при в'їзді встановити нову стелу

Оновивши знак біля головної дороги до села, мешканці хотіли звернути увагу на її жахливий стан.

Ділиться Інформатор.

Акцію з сортування сміття місцеві розпочали ще у 2020 році. Процес налагодили так, що спочатку кожен самостійно сортує склотару та макулатуру в себе вдома й раз у три місяці мешканці віддавали усе на загальносільський збір.

Люди виносили на дорогу відсортоване сміття у мішках, які забирали два трактори на пункт збору у селі. Після цього підприємець з Моршина приїжджав купляв сміття та забирав його.

“Щоб більше зацікавити людей придумали, що за зібрані кошти можна зробити нову стелу на в’їзді до села. Сортувало сміття десь 20% мешканців села, але це насправді велика кількість людей. Загалом ми зібрали 42 432 гривні й вклались в цю суму”, — каже ініціатор акції Михайло Тріщ.

Вигляд старого знаку при в’їзді до села

За весь час вдалось зібрати: 34 108 кілограмів склотари це — 85 270 штук скляних пляшок та 381 кілограм картону. Також Михайло розповідає, що разом з хлопцями з якими займались організацією акції паралельно зводили новий знак на в’їзді до села:

“Робили збір і паралельно будували вивіску впродовж трьох років. Наприклад здали склотару і зібрали умовно 4 тисячі гривень. За ці кошти закупили цемент та залили фундамент, а дизайн-проєкт робив хлопець з нашого села. Так поступово завершили знак. Робили це по собівартості, власними силами, відповідно й вклались у таку малу суму”.

Зараз ініціативу продовжуватиме староста села.

“Продовжити збір склотари, зробити гарну живу фотозону, посадити сакури й приваблювати туристів. Ми б так хотіли розвиватись у цьому напрямку, але стає штопором дорога, яка є головною проблемою. Через те, що дорога з Долини до Великої Тур’ї в поганому стані ми залишаємось обмежені в розвитку села”, — каже староста Великої Тур’ї Надія Крайник.

Також ділиться, що глобальною ідеєю збору склотари й будівництва нового знаку було привернення уваги до критичного стану дороги:

“Фактично, коли цей проєкт започатковували, то їх ідея була в основному до того, щоб привернути увагу до дороги. Якщо брати Долинську ТГ, то наше село є найвіддаленішим з найжахливішою дорогою. Ми стукаємо з цим питання в адміністрації різних рівнів і нас не чують. А таким заходом я думаю ми мусимо привернути увагу до того, що ми можемо, знаємо й вміємо, але й зробіть зі своєї сторони теж. Розуміємо що зараз війна, але жити якось теж мусимо”.

Дорога до Великої Тур’ї справді в поганому стані. На шляху до села постійно трапляються численні вибоїни, ями та вирви. Через це час дороги до населеного пункту збільшується тому місцевим приходиться довше очікувати на прибуття швидкої допомоги чи поліції.

Олег Кіндрацький
Святослав Шеленко

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору