Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Психологи назвали фразу, яку батьки ніколи не повинні говорити своїй дитині

Правильне виховання – ключ до вміння дитини у майбутньому вибудовувати здорові та міцні стосунки із людьми, а також можливості бути щасливою. Однак, нерідко батьки припускаються певних помилок у вихованні дітей, використовуючи досить поширену фразу. Яку саме? Давайте розбиратися.

Ділиться Інформатор , покликаючись на Huffpost

Досить часто батьки, коли малеча є не слухняною використовують певні прийоми залякування, вважаючи їх найбільш ефективними. Така взаємодія із власними дітьми негативно впливає на побудову гармонійних стосунків на рівні батьки-дитина. У майбутньому це вплине на її можливість комунікувати із іншими людьми.

Тож яку заборонену фразу у спілкуванні із дітьми батьки використовують найчастіше?

Дитячий психолог та терапевт Діна Марголін описують сцену із життя, що є знайомою кожному із нас – батьки просять дитину покинути дитячий майданчик, але дитина відмовляється та продовжує гратися із дітьми. Після непослуху батьки найчастіше використовують фразу: “Добре, я йду. Допобачення”. Батьки впізнали себе?

У таких випадках дитина розуміє, що тато або мама й справді йдуть і починають наздоганяти їх, боячись, що їх і справді покинуть. Дитячий терапевт наголошує, що така поведінка спрацьовує із маленькими дітьми, які все ще не навчилися розрізняти – де правда, а де блеф. У цьому й криється головна проблема, що запускає процес руйнації дитячої психіки.

Діна Марголін стверджує, що дитина у майбутньому перестане довіряти людям і почне боятися людей. Також це впливає на сприйняття самоцінності дитини, яка при таких маніпуляціях батьків починає сумніватися у своїй цінності. До прикладу, у підлітковому віці це може проявлятися через конфлікти із батьками, адже підліток, якому у дитинстві говорили таку фразу, на підсвідомому рівні вважає, що батьки бажають тільки найгіршого.

Чому малюки наштовхують батьків на такі кроки?

Експерти наголошують що в міру зростання у малюків виникають власні думки та ідеї, а також чого вони хочуть чи не хочуть. Відповідно це впливає на рішення, що і коли вони будуть робити. Директор Центру розвитку малюків коледжу Барнарда Това Кляйн зауважує, що “малюки не мають почуття часу, тому вони не рухаються по світу із відчуттям того, що буде далі”. Малюки – живуть тут і зараз. Дорослі ж живуть планами, турботами про завтрашній день.

“Що б вони (діти, – Ред) не робили правильно в цю хвилину, вони зосереджені”, – говорить Това Клян у коментарі Huffpost.

Саме тому батьки можуть стикнутися із дитиною, яка живе тут і зараз.

Що для малюка краще?

Психологи наголошують, що дитині насамперед потрібна підтримка, адже вона повинна розуміти, що вона потрібна батькам. Дитина, незалежно від віку, повинна розуміти, що вона може розраховувати на допомогу. Батьки повинні підтримувати віру дитини у себе, адже це допоможе в дорослому житті віднайти своє місце. Така поведінка батьків сприятиме розвитку здорової самооцінки у дитини.  Тому їй не потрібно заслуговувати любов інших шляхом послуху та ігнорування власних потреб, лише для того, аби задовільнити інших.

Нагору