Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Калуські історичні студії” тепер восьмитомні | ФОТОРЕПОРТАЖ

"Калуські історичні студії" тепер восьмитомні | ФОТОРЕПОРТАЖ

Остання травнева неділя стала днем, коли вперше презентувався 8 том славнозвісного збірника наукових статей “Калуські історичні студії”.

Ділиться Інформатор.

Сьогодні, 26 травня, у Краєзнавчому музеї Калущини зібралися кілька десятків істориків та спраглих до історії рідного міста калушан. Поміж тим, учасниками заходу стали й автори статей, які ввійшли до книги.

Модераторами події стали одразу троє професіоналів своєї справи: Олег Відливаний (директор КЗ “Калуський музейно-виставковий центр”), Олег Малярчук, редактор книги, краєзнавець доктор історичних наук, професор кафедри суспільних наук Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Іван Тимів, упорядник й провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини, історик, джерелознавець.

У новому тому “Калуських історичних студій” проаналізовано суспільно-політичні виклики, які постали в ХІХ-ХХ століттях перед українською спільнотою. Також окреслено дискусійні проблеми соціально-економічного і політичного розвитку краю, висвітлено біографічний сегмент і творчий доробок науковців та краєзнавців.

Основна тематика публікацій: історіографія та джерелознавство Калущини, зокрема є матеріали про звитяжний чин Української повстанської армії в сучасному історіографічному дискурсі та реєстр домоволодінь Калуша 1939 р.

Окремі рубрики збірки складають статті про поховання Великої війни у Калуші, скульптурна Шевченкіана Калущини.

У рубриках «Галургія Калущини» та «Калуш індустріальний» інформаційно вагомими є статті присвячені історії розвитку соляної промисловості та промисловому виробництву у Калуші в другій половині XX століття.

Окремими додатками йдуть фотоматеріали – краєзнавчий літопис.

Над статтями, які його наповнюють працювало 18 авторів. Загалом у томі 349 сторінок з науковим статтями з актуальних проблем історії України і Калущини.

“Поки що видано 8 книжок, тобто ми презентуємо раз на рік такі книжки. Що з позитиву? Тут ми можемо залучити всіх тих, хто цікавиться історією і хто хоче її вивчати на фаховому рівні. Тобто не тільки по-науковому, ми залучаємо науковців, але в тому числі навіть і студентів Прикарпатського університету, вони теж будуть виступати, історичного факультету. Це дає їм можливість вчитися писати краєзнавчі видання.

Ми плануємо видати 10 томів, а далі будемо бачити. Так що мінімум 10. До речі, вже починається робота над новим томом. Наразі шукаємо фахівців, щоб визначити і почати складати тематику наступної книги. А ця, між іншим, незабаром з’явиться ще і в електронному вигляді”, — поділився Олег Відливаний.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору