Інформатор Калуш

ІНТЕРВ'Ю

Музика допомагає жити | Інтерв’ю із калуською бандуристкою із “харківським серцем” Катериною Король

У неділю, 26 травня, у Болехові відбувся фестиваль Марійної пісні, що присвячений Дню Матері. На фестиваль було запрошено калуський дует — настоятеля калуського костелу св. Валентина — Романа Стадника та бандуристки Катерину Король, які представили власну концертну програму. Зрештою, вони готуються до власних концертів, які згодом повинні відбутися у Львівській та Волинській областях.

Ділиться Інформатор

Сьогодні нам випала нагода, декілька хвилин поспілкуватися із калуською бандуристкою, яка 16 років прожила у Харкові, але із початком повномасштабного вторгнення повернулася до Калуша — Катериною Король.

Добрий день. Розкажіть будь ласка, що це був за захід у Болехові?

Це був фестиваль приурочений до Дня Матері. Нас запросив організатор фестивалю о.Кшиштоф Панасовєц  настоятель костелів в Долині та Болехові.

 

Ви вже довгий час співаєте і граєте із о. Стадником. Як довго триває ваша співпраця та з чого вона почалася? 

Наша співпраця з о.Романом почалася восени 2022 року. Тоді я з ще однією бандуристкою з Харкова представили в костелі концертну програму «Заспіваймо пісню за Україну». Згодом, навесні 2023 року, готуючи наступну концертну програму, ми прийшли до висновку, що для більш переконливого виконання однієї з пісень нам невистачає чоловічого голосу. І ми вирішили запропонувати о.Роману заспівати з нами, адже багато разів чули під час Меси як гарно він співає. Так у нас вийшов квартет у дві бандури (Катерина Король, Ольга Ткач), акордеон (Анна Черняк) та о.Роман Стадник, який став не тільки одним з виконавців, а й ведучим та координатором проєкту. В рамках цього проєкту ми відіграли 10 концертів у 9 містах України.

У чому полягає суть вашої співпраці із о. Романом Стадником?

Згодом у звʼязку з поверненням дівчат додому на Схід України, ми вирішили з о.Романом створити проєкт, де б продовжили виступати, але вже в дуеті. Загалом у дуеті ми зіграли вже більше 15 концертів у різноманітних куточках Заходу України та підготували дві відеороботи. Зараз ми продовжуємо нашу співрацю і готуємося до наступних концертів, що мають незабаром відбутися у Львіській та Волинській областях.

Також вже другий рік я є однією з органісток в костелі Св.Валентина, де ми продовжуємо нашу співпрацю, а також працюємо над адаптаціями та перекладами деяких творів, потрібних для використання в часі Літургії.

 

Яка мета таких заходів з вашого боку?

Метою наших концертів, насамперед, є підтримка населення у цей складний час. Адже всіх людей торкнулася війна, а музика допомагає пережити якусь частину емоцій та морально перезавантажитися. Також на меті ми ставимо популяризацію бандури та українською пісні. Ми хочемо показати що бандура це цікаво, сучасно та різноманітно. Також хочемо наголосити, що культура є надзвичайно важливою у формуванні національної свідомості та самоідентифікації народу, тому зараз, як ніколи, важливо працювати задля її розвитку.

Дякую!

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору