Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На Прикарпатті зростає кількість хворих на кашлюк | Як уберегтися?

В Івано-Франківській області зростає захворюваність на кашлюк: протягом перших чотирьох місяців 2024 року в області зареєстрували 288 випадків хвороби. 97% із них — діти до 17 років. Найбільше випадків зафіксували в Івано-Франківському районі — 198. Упродовж 2023 року в області зареєстрували 31 випадок недуги.

Про це у коментарі Суспільному розповіла лікарка-епідеміологиня відділу епідеміологічного нагляду та спостереження за інфекційними захворюваннями Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Самуляк, передає Інформатор.

З її слів, ріст захворюваності пов’язаний з тим, що батьки відмовляються вакцинувати своїх дітей. 75% тих, хто захворів на кашлюк, — це нещеплені діти або ті, які мали неповний курс вакцинації від цієї недуги, каже Наталія Самуляк.

“Кашлюк легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при чханні та кашлі. Хворий є заразним перші два тижні після інфікування. Кашлюк перебігає як затяжний бронхіт з нападами такого спазматичного кашлю аж до почервоніння та сльозотечі. Цей кашель має характерний свист і може тривати навіть до восьми тижнів. Найбільш небезпечним кашлюк є для діток до одного року. В них навіть може розвиватися зупинка дихання, так зване апное”, — говорить епідеміологиня.

За її словами, лікування ускладнень, що можуть виникнути внаслідок занедужання на кашлюк, може тривати до шести місяців.

“Ускладнення спостерігаються у невакцинованих діток. Це може бути більш затяжний перебіг захворювання та навіть розвиток пневмонії. Основний спосіб профілактики — щеплення. Відповідно до Національного календаря щеплення вакцинувати діток потрібно у 2, 4, 6 та 18 місяців”, — каже Наталія Самуляк.

Вагітним рекомендують робити щеплення від кашлюка, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів незалежно від того, чи вакцинувалися вони в дитинстві.

“Це необхідно для того, щоб захистити новонароджену дитинку від кашлюка в перші місяці життя. Тоді вона є найбільш чутливою до збудників”, — додає епідеміологиня.

Зі слів Наталії Самуляк, вакцинація захищає не від самої хвороби, а від розвитку можливих ускладнень. Щеплення є безкоштовним. Аби його отримати, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору