Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

В Україні — загальнонаціональна хвилина мовчання. Згадуємо Олега Перегуду

Поіменно згадуємо всіх захисників із Калущини, життя яких обірвала війна. Їхні імена мають бути навіки закарбовані в пам’яті нашого нескореного народу.

Разом із Інформатором згадайте сьогодні про Олега Перегуду — старшого лейтенанта 2 взводу 5 роти 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ.

Олег Перегуда народився 31 березня 1987 року в селі Пійло. Був третьою й наймолодшою дитиною. Зростав слухняним, добрим та допитливим хлопчиком.

У Пійлівській середній школі був одним із кращих учнів. Любив математику й фізкультуру. А любов до історії йому прищепив батько, який захоплювався історичними книгами. У 7 класі в Олега з’явилася мрія — стати військовим. Тому навчання продовжив у Прикарпатському військово-спортивному ліцеї. Учителі й офіцери запасу сформували у хлопця риси справжнього чоловіка. Інтелект, щирість та впевненість Олега зажди притягували до нього людей. Тому його оточували справжні друзі. 

Високий рівень знань, здобутих у ліцеї, допоміг юнакові вступити до престижного вишу — Національної академії державної податкової служби України на факультет фінансів та банківської справи. Олег не тільки добре навчався, а й брав активну участь у громадському житті навчального закладу.

Мріяв працювати у столиці, але вдома залишився хворий батько, тому повернувся на малу батьківщину. Влаштувався фінансовим інспектором у Калуську державну податкову інспекцію. Мав добру репутацію серед колег та підприємців.

Та дитяча мрія стати військовим привела його до калуського військкому, де він обіймав посаду начальника групи фінансового та соціального захисту Калуського Рожнятівського ОР ВК.

Олег ніколи не стояв осторонь подій, які відбувалися в державі. Тому з початку днів початку Революції гідності був її активним учасником. У березні 2014-го з початку антитерористичної операції поповнив лави 4-го добровольчого батальйону оперативного призначення Нацгвардії України “КРУК”. Як командир взводу молодший лейтенант Олег Перегуда брав участь в боях за визволення Сходу України у Донецькій області. 

Після закінчення контракту Олег Перегуда повернувся до мирного життя — знайшов справжнє кохання й одружився. Він завжди мріяв відкрити власну справу: разом із друзями-АТОвцями започаткував Українську розумну автоматику. Будучи комерційним директором, успішно налагодив виробництво приліжкових панелей до лікарень. Мав багато планів на майбутнє, був ініціатором створення громадської організації ветеранів АТО “4.5.0. Прикарпаття”. Одним із яскравих проєктів спілки став центр реабілітації для ветеранів АТО, який Олег мріяв відкрити у Калуші.

Та мирні плани знову перервала війна.. У перший день повномасштабного вторгнення старший лейтенант Олег Перегуда добровільно звернувся до Калуського територіального центру комплектування соціальної підтримки і був призваний на службу у 80-ту десантно-штурмову бригаду.

Його побратим Вадим розповідає, що у бою Олег нагадував Генерала Джексона: це той, хто проігнорував кульове поранення, що отримав під час промови перед солдатами і, ніби-то нічого не трапилось, повів їх у бій.

Свій останній бій Олег Перегуда прийняв 14 червня 2022 року поблизу села Богородичне, що на Донеччині. У Захисника залишились батьки та дружина.

Похований на кладовищі у рідному селі Пійлі.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, Указом Президента України №556/2022 від 4 серпня 2022 року Олег Перегуда був нагороджений орденом Богдана Хмельницького IV ступеня.

Памʼятаймо, яку ціну заплатили за наше майбутнє Герої-земляки. Світла пам’ять!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору