Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Велика ковальська пожежа, що знищила передмістя Калуша: нещасний випадок чи навмисний підпал?

Відомо, що протягом останньої чверті ХІХ ст. у Калуші було щонайменше три великі пожежі, що завдали значних збитків містянам. Одна з таких пожеж відбулася у вересні 1892 р., та розпочалася із кузні місцевого коваля Гельштейна. Тоді на заваді рятувальникам стали сильний вітер, страшна спека та брак води.  Причина лише у цьому? Нещасний випадок, що поєднався із збігом обставин чи навмисний підпал, аби усунути конкурента? Давайте розбиратися

Історія Калуша та Калущини настільки цікава та багатогранна, що з кожним новим відкриттям виникає все більше й більше запитань до історії міста та району. Отож, ми вирішили ввести рубрику “Калущина історична”. Повернемося до калуських пожеж, які щось дуже часто трапляються у нашому місті.

Не дарма, ми згадали, що протягом останньої чверті ХІХ ст. у Калуші відбулося три великі пожежі. Із власних досліджень, наявної в мережі Інтернет преси того періоду, ми віднайшли фрагменти принаймні трьох пожеж, що датуються 1886, 1892 та 1894 р. відповідно. Сьогодні ж, ми пропонуємо вам відправитися на 132 роки назад у підавстрійське містечко Калуш, що розвивалося шаленими темпами — пивоваріння, видобуток калійних солей, дзвоноливарство. І це ми назвали лише великі промисли, а скільки ж було малих. Годі й рахувати.

Цікавий фрагмент опису пожежі у Калуші знаходимо у знайомій по попередніх історичних статтях газеті “Dziennik Chicagoski” за 28 вересня 1892 р. У ній повідомляється про пожежу в місті, що розпочалася 5 вересня 1892 р. у районі Баня, яка згодом поширилася на нове місто. Пропонуємо прочитати детальніше:

Витяг із газети “Dziennik Chicagoski” за 28 вересня 1892 р.

“5 вересня пожежа навістила містечко Калуш, що в Галичині. В годині третій по полудню, пожежа розпочалася у передмісті, званому Баня. Пожежа почалася у кузні коваля Гельштейна (Hellstein – ред.). Згоріли будинки приватного інженера Кваснєвського (Kwaśniewskiego), керівника Саліни – Відепула (Widepula), керівника староства Луцького (Łuckiego). 

З Бані вогонь поширився на нове місто і поглинув більше 30 будинків. Сильний вітер, страшна спека і брак води унеможливили порятунок”, –йдеться у газеті “Dziennik Chicagoski” за 28 вересня 1892 р.

У вас не виникла підозра про навмисний підпал? Дуже підозріло першими постраждали будинки впливових людей Калуша – старости Луцького, керівника ТЕСПу – Відепула. Однак, це може бути лише припущення, адже швидше за все, вони усі просто мешкали недалеко одне від одного.

Питання залишається відкритим – це збіг обставин чи все ж таки навмисний підпал?. Достеменно невідомо і поки не віднайдено нових фактів, що підтвердять чи спростують факт навмисного підпалу. Однак, ми намагатимемося віднайти нові подробиці цієї чи інших пожеж, що спіткали наше місто у ту чи іншу історичну добу.

Якщо вірити джерелам, то населення Калуша у 1897 р. становило всього 7 800 людей. Тому, з огляду на це, можемо із впевненістю констатувати, що дана пожежа була досить масштабною, враховуючи, що від пожежі лише у районі нового міста постраждали 30 будинків.

Далі буде…

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору