Калуш До сайту

Біля озера в калуському парку можна зустріти… черепаху | ФОТОФАКТ

Парк культури у Калуші потрохи перетворюється в оазу для різної фауни. Спершу білка, про яку ми розповідали у соцмережах, потім качки й лебеді. А тепер ще й черепаха.

Розповідає Інформатор.

Прогулюючись вечірнім парком наші журналісти помітили на березі озера прісноводну представницю Emys orbicularis, більш відому в народі як болотна черепаха європейська. Розпізнати саме цей вид допомогли жовті плямки на лапках та мордочці. Ймовірно вона знайшла собі місце для того, щоб відкласти яйця з черепашенятами.

Цікаві факти про болотяну черепаху

Цей вид любить водойми з досить теплою водою — озера, ставки, болота й навіть калюжі. Проте їм необхідно перебувати поруч з берегом, щоб була можливість вибратися на сушу і погрітися.

Болотні черепахи є хижаками й чудовими мисливцям. При проживанні в природних умовах вони харчуються дрібними тваринами:

Проте, потребують вони й рослинної їжі, тому вони споживають рослини, що ростуть у воді та прибережних ділянках.

Ці черепахи більш денні рептилії — їм властива денна активність і сон ночами. Вдень вони знаходяться на суші, щоб погрітися, а щоб поспати вони спускаються на дно водойми, в якому живуть.

До речі, постійно перебувати в воді вони не можуть – їм необхідне повітря для дихання, тому тварини часто спливають на поверхню. Без кисню вони можуть обходитися близько двох годин. При низькій активності необхідність в ньому відпадає зовсім, оскільки включається анаеробне дихання.

Ці черепахи добре і швидко плавають. При виявленні загрози вони схильні ховатися в траву або прибережний мул. За суші рептилія теж пересувається досить швидко.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08