Інформатор Калуш

ТРЕШ

“Знову цвіте…” — яка доля “зеленого” озера у калуському парку культури?

"Знову цвіте..." — яка доля "зеленого" озера у калуському парку культури?

Кінець весни й початок літа у калуському парку культури — час, коли найбільше потерпає місцеве озеро. З року в рік ситуація залишається критичною, але водночас і вирішуваною. Щоправда, в цьому році, окрім природніх факторів впливу з’явився і людський.

Розповідає Інформатор.

Останні кілька тижнів на озері в парку можна спостерігати велику забрудненість. Від цього потерпають не тільки атракціони, але й місцева фауна.

Щоб дізнатися, в чому причина такого вигляду озера, Інформатор звернувся за коментарем до директорки парку Наталії Паламар.

“Така ситуація типова для цього сезону. Зараз — сезон цвітіння. Це природній процес і ми від нього нікуди не дінемося. Притік води зараз дуже маленький і ми на це ніяк не вплинемо. Рівень озера вищий, аніж рівень води у каналі. Навіть оці опади, які вже випали, суттєво картину не змінили. Нам потрібно більше води, більше опадів, хоча, звісно, воно для озера добре, а для парку як такого не дуже. Тому що, коли в нас дощі, то відвідуваності в парку немає. Поки не буде трошки більшої наповненості, буде малий оберт води. Тому і така картинка”, — розповідає вона.

Ще одна причина — відсутність працівника, який міг би доглядати за водоймою. Донедавна в парку культури його не було.

“Зараз у нас до роботи приступає один працівник. І ми починаємо очищення. Важко сказати, на скільки це змінить картину, тому що це буде поверхнева очистка”, — додає директорка парку.

За словами Наталії Паламар, минулого року у травні було більше опадів. Також, вже у травні працювали катамарани. Комплексно це змінювало рух води й загалом очищення озера від водорості почалося швидше.

“Хоча я не можу сказати, що на початку червня ситуація була кращою, ніж зараз. Бо теж було і багато цвітіння і води з осадом на поверхні. Минулого року ми ситуацію врегулювали десь в перших числах липня. І водорості ми більше почистили, й води було трохи більше. А цей сезон мусимо трошки перетерпіти й робити від нас все можливе. З одним працівником — це дуже важко”, — зазначила пані Паламар.

Директорка парку переконана, що вже у серпні ситуація зміниться на краще:

“Скажу чесно, воно вже у серпні просто десь само собою трошки зміниться, тому що перецвітуть водорості. Звісно що, коли ми будемо робити прокат катамаранів, будемо чистити поверхню трошки більше збирати — ситуація буде покращуватися. Якщо це робити систематично, через день, то воно буде менше назбируватися і виглядати естетичніше. А, враховуючи, що ми жодного разу у травні цього не робили (у зв’язку з відсутністю працівника), то, відповідно, на сьогодні ми й маємо таку сумну картинку”, — резюмувала вона.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору