Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Сонячні панелі на балконах — як облаштувати енергонезалежну квартиру під час блекаутів?

Сонячні панелі на балконах — як облаштувати енергонезалежну квартиру під час блекаутів?

Виявляється, що мешканці квартир теж можуть користуватись перевагами видобування електроенергії від сонячного світла. Один зі способів — це встановлення сонячних панелей на балконах та стінах житла. 

Як це зробити розповідає Інформатор, посилаючись на Економічну Правду.

Встановлення сонячних електростанцій вже кілька років має попит серед власників приватних будинків. Попит на таке обладнання з’явився ще задовго до повномасштабного вторгнення та блекаутів. Такі станції дозволяли мешканцям економити на комунальних рахунках з електроенергії та навіть продавати надлишок сонячної енергії у загальну електромережу.

Автономна СЕС з достатньою кількістю акумуляторів в тривалі блекаути може безперебійно забезпечувати електрикою приватний будинок. До слова, мешканці квартир теж можуть користуватись таким методом забезпечення під час вимкнень. Проте через меншу кількість доступною площі для встановлення таких панелей, виробіток буде менший.

“Наприклад, для сонячної електростанції потужністю 10 кВт, чого вистачило б для потреб однієї сім’ї, потрібно близько 50 кв м (розмір покриття – 5 м на 10 м). Утім, навіть невеличка станція лише з кількох панелей за умови правильного її встановлення може забезпечувати мінімальні потреби однієї квартири”, — пишуть в Економічній Правді.

Станція обов’язково складається з: панелей, інвертора (найдорожчий елемент), автоматики, кріплення та кабелів. Основний елемент — сонячні панелі зазвичай встановлюють на південній стороні для кращого контакту з сонцем та у місці, яке не затінюється деревами чи іншими будинками.

“Готового рішення немає, бо кожен об’єкт обраховується індивідуально. Проте в нас є приклади і ми вже не раз монтували сонячні панелі на балконі. Сучасні панелі мають потужність 550-570 Вт. Якби була можливість розмістити хоча б вісім панелей, то за сприятливих умов така станція покрила б основні потреби квартири”, — розповідають в одній з компаній, яка продає і встановлює СЕС.

Зазвичай панелі встановлюють на балконі квартир, стінах багатоповерхівок, або на даху. При монтажі ретельно потрібно розраховувати кут встановлення панелей, або обрати поворотну платформу. Оптимальним кутом вважається 35-40 градусів.

“На стіні кут встановлення сонячних панелей менший, тому обсяг електроенергії менший приблизно на третину. За час користування інших недоліків я не побачив. Вони навіть мають деяку перевагу, бо дахова електростанція потребує певного обслуговування, наприклад очищення від снігу взимку”, – каже керівник Київського ОСББ “Оберіг на Позняках” Валерій Нікітченко.

Взимку станції генерують значно менше енергії ніж влітку. На це впливають інтенсивність сонячних променів в холодну пору та тривалість світлового дня. Тому взимку вони є менш ефективними. Загалом у квартирах сонячні станції виконують функцію економій споживання централізованого постачання ніж безперебійного забезпечення. Невелика станція дозволяє економити 500 Вт електроенергії щодня. Середня їх потужність складає від кількох десятків до кількох сотень Вт. В більшості цього вистачає, щоб зарядити гаджети та павербанки.

Натомість термін окупності може тривати дуже тривалий період та залежатиме від багатьох зовнішніх факторів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору