Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Ядерне літо, ностальгія за Кузьмою і Танго Харків… | ІНФОПЛЕЙЛИСТ №1

Меломани ще не перевелися у нашій редакції. Попри те, що з нашої команди пішла журналістка Віталіна Костів, яка раніше вела сьогоднішню рубрику, ми вирішили, що закінчувати її не варто. Від сьогодні знайомитися з музичними новинками української музики ми будемо з Остапом Микитюком.

Тож Інформатор починає відлік заново. І сьогодні у нас перший випуск рубрики #infoplaylist.

Юля Юріна — Ядерне літо

Давнім шанувальникам української андеграундної музика Юля може бути знайома за музичним проєктом YUKO, який свого часу доволі сильно випередив свій час у глибині звучання й симбіозі різних жанрів. Жорстка електроніка цього гурту у поєднанні з етномотивами, породила цілу хвилю інших гуртів та сольних виконавців. А тоді, після кількох років затишшя Юля Юріна випускає вже одноіменний сольний проєкт і йде ще далі.

Сьогодні у добірці її найсвіжіша робота під назвою “Ядерне літо” з нового альбому “Дім брехливих дзеркал”.

І знову виконавиця дивує. Електроніка, від якої серце починає битися частіше, цього разу розчиняється у важких гітарних рифах і неймовірній мелодиці голосу Юлі, який з надривного і хаотичного у куплетах перетворюється в бальзам спокою який тече по грудях. А текст викликає змішані відчуття катарсису й тривоги…. за начебто відпущеним, але ще таким жаданим відчуттям любові до ближнього, в постапокаліптичній реальності, яка так чи інакше настала для кожного з нас:

“Як все повернути зворотньо
Щоб залишився в нас час
Дивитись на все немов діти
Та вдихати повітря без пилу
Пірнати крізь ці небосхили
Та знати, що світ ще не згас”

Міша Правильний — Файна

Міша Правильний, мабуть, один з найпотужніших реп-виконавців сьогодення, тексти якого раз за разом рвуть на клапті й зшивають назад. Згадати хоча б гостросоціальний “Трускавець” чи ліричний “Харків”… Сьогодні “Файна” це дещо інше — це концентрація ностальгії за безтурботністю юності, коли на телебаченні було популярне шоу з Сергієм Притулою та Андрієм Молочним — Файна Юкрайна. Водночас ті часи були й простішими, потреби меншими, але й внутрішня боротьба була не такою чорно-білою, як зараз, коли в країні війна. Молочний виявився зрадником, Притула сильним волонтером, а реп Міші Правильного мечем, який рубає з плеча правду.

За речитативом виконавця ми не встигли записати вам кілька рядків, але ви можете їх послухати тут:

Жадан/Турчинов – Танго Харків

Ця пісня щось категорично інше. Це не запальне ска Сергія і Собак, це не експериментальне інді Лінії Маннергейма. Нова пісня Сергія Жадана та Євгена Турчинова це дух… того Харкова, який заворожує, який закохує в себе, який заставляє пустити сльозу і зібратися до купи. Двоє дорослих чоловіків створюють щось наче дуже просте, схоже на французький шансон, але водночас у кілька нот, в яких впізнається танцювальний мотив танго вкладають весь флер українського Харкова… Цей танець затягує, закручує і вибухає в грудях безмежною любов’ю.

Війна рано чи пізно закінчиться. А Харків буде завжди:

“Але мені так бракує тебе
Так бракує тебе такої
Нас так багато
Нас тут залишилось двоє
І це місто між нами
Ламане й вічне
Наче хребет динозавра
Завтра побачимось
Давай доживемо до завтра”

КАЖАННА – ЖАЛІ

Ще одна пісня про ностальгію. Цього разу правда від доволі молодої виконавиці, зірки українського тіктоку — Кажанни. Її цікава, і вже дуже впізнавана манера виконання проглядається і в новій пісні. Цікавий факт, що попри вік виконавиці у її піснях прочитується любов до музики дев’яностих та двохтисячних. Проте, найбільше її у створенні цієї пісні, швидше за все, надихав Кузьма Скрябін:

“Крізь старі фотоальбоми
Пробиваються жалі
Якщо ми люди-кораблі
То ми давно вже потонули
Ні в морях, ні на землі
Нам не засвітять, не знадіять
Маяки
Коли ми стали такі?” — співає Кажанна під євроденсові мотиви.

Приємного прослуховування! І до зустрічі через тиждень 😉

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору