Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Вміщалася у маминих долонях! Медики виходили дівчинку, яка при народженні мала 600 грамів

Вміщалася у маминих долонях! Медики виходили дівчинку, яка при народженні мала 600 грамів

Дівчинку назвали Софійкою. Перші тижні життя були для неї справді боротьбою, адже крихітка мала незрілі легені і вже в першу добу життя потребувала трьох доз спеціального препарату, який вводять в легені діток-“поспішайок”.

Історією дівчинки, яка народилася на 24-му тижні маминої вагітності із вагою лише 600 грам, поділилися на сторінці Першого медичного об’єднання Львова, передає Інформатор.

Виходила дівчинку команда неонатологів дитячої лікарні Святого Миколая. Їм для цього знадобилося сім місяців.

Медики врятували дівчинку з вагою 600 грамів

“Софійка третя і дуже бажана дівчинка в родині Данчівських, яка мешкає неподалік Львова. Попередні дві вагітності у її мами Андріани протікали без ускладнень. Коли 32-річна жінка носила під серцем уже третю донечку, у неї почались кровотечі. Була загроза втратити маля. Лікарі намагалися зберегти вагітність, але все було намарно. На 24 тижні вагітності у жінки сталося відшарування плаценти і єдиним шансом на порятунок і крихітки, і мами був — терміновий кесарів розтин. Його виконали у пологовому відділенні нашої лікарні”, — йдеться в дописі.

Софійка з’явилася на світ дуже незрілою і через це виникло чимало супутніх ускладнень, зокрема пневмонія і бронхолегенева дисплазія. Теплий та затишний кювез на перші пʼять місяців життя замінив Софійці мамин животик.


Медики кажуть, що дівчинка більше 100 днів не могла дихати самостійно. Їй допомагав апарат штучної вентиляції легень, а згодом і CPAP — пристрій, що під тиском подає безперервний потік повітря. Самостійно їсти дівчинка теж довго не могла: отримувала харчування через зонд.

“І лише, коли крихітній пацієнтці виповнилося вже 5 місяців, загроза її життю минула. Софійка підросла, зміцніла і її, нарешті, змогли перевести з реанімації у відділення патології новонароджених та почали потрохи готувати до майбутнього повернення додому”, — зазначають медики.

Після 7 місяців перебування у лікарні Софійку нарешті виписують! З вагою — 4 кг 330 г! Ще деякий час немовля дихатиме за допомогою кисневого концентратора, але і це мине, запевняє команда медиків, які невимовно тішаться, що змогли врятувати цю крихітку.
   Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору