Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“4.5.0. Прикарпаття”: наприкінці літа у Калуші відкриють реабілітаційний центр

“4.5.0” на сленгу військовий означає “Все спокійно”. У Калуші під назвою “4.5.0. Прикарпаття” відкривають реабілітаційний центр для військових. Центр буде знаходитися на вулиці Київська, 170, що у житловому масиві Хотінь. Офіційне відкриття заплановане на кінець літа. 

Ділиться Інформатор.

Ідея заснування реабілітаційного цетру у Калуші зародилася у калуського військовослужбовця Олега Перегуди, однак через загибель у боротьбі за волю України у червні 2022 р. йому не вдалося втілити свій задум у життя. Продовжити його справу вирішила його дружина — Василина Перегуда.

Тож, із серпня 2023 р. у Хотіні волонтери здійснюють реставрацію будівлі колишнього водозабору “Хотінь”, що розташоване на березі річки Лімниця. Площа будівлі становить 280 кв. м. із прилеглою територією площею 2,5 га. За неповний рік, волонтерам вдалося зробити чимало:

“За цей час нам вдалося змінити старий дах, встановити нові вікна та двері, змонтувати нову огорожу, зробити стяжку, провести електрику та під’єднати всі необхідні комунікації“, — ділиться Василина Перегуда.

Для завершення усіх підготовчих процесів залучають донорів, волонтерів та небайдужих містян.  У коментарі Інформатору, дружина загиблого військовослужбовця Олега Перегуди розповіла, що роботи залишилося не багато:

“Роботи не багато, але ще треба все облаштувати”, — стверджує Василина Перегуда.

До слова, майбутній реабілітаційний центр включатиме просторий спортзал із мобільними тренажерами та реабілітаційним обладнанням, масажний кабінет, кабінет психолога, кухню-ідальню та бібліотеку. Окрім цього, на території буде розміщено спортивний майданчик, теплиці та вулики.

Реабілітацію у центрі можуть пройти ветерани та ветеранки, а також їх сім’ї можуть розраховувати на психологічну підтримку:

“Насампере наш клієнт – це захисник чи захисниця, ветеран чи ветеранка, але ми також будемо допомагати і їхнім сім’ям, надаючи психологічну підтримку. Ми хочемо стати середовищем довіри та опори в адаптації військових до цивільного життя”, — ділиться Василина.

За словами, Василини Перегуди офіційне відкриття реабілітаційного центру заплановано на кінець літа. Проте, вже зараз на території центру відбуваються заходи для дітей загиблих Героїв.

“Раніше ми організовували толоки, фітнес для охочих, а вже в червні відбувся перший майстер клас із килимової вишивки від Софії Брус”, — розповідає засновниця реабілітаційного центру “4.5.0. Прикарпаття”

Зауважує, що така терапія є корисною і для батьків, адже під час терапії вони спілкуються, діляться досвідом та проходять складні періоди життя разом.

Ярослав Куцій
Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору