Калуш До сайту

Прикарпатець крав електроенергію, а тепер заплатить штраф. Калуський суд виніс відповідне рішення

Калуський суд виніс рішення про сплату  штрафу щодо споживача, який крав електроенергію. Йдеться про чималу суму штрафу.

Ділиться Інформатор, покликаючись на АТ “Прикарпаттяобленерго”

Прикарпатець проклав позаобліковий кабель до розетки, через що спожита енергія не обліковувалась. За позовною заявою АТ “Прикарпаттяобленерго”, калуський суд прийняв рішення, яким зобовʼязав чоловіка сплатити більше 26 тисяч гривень за необліковані кВ/год та сплатити судовий збір.

Водночас, енергетики зазначають, сума штафу залежить від обсягу крадіжок. Тож, суми штрафів бувають значно більшими.

Щодо крадіжок електроенергії та їх розмірів начальник відділу аналізу та енергоаудиту Богдан Витвицький говорить наступне:

“Якщо крадіжка електричної енергії здійснена в особливо великих розмірах, то за статтею 188-1 Кримінального кодексу такий злочин карається штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або навіть позбавленням волі на термін до трьох років”, – наголосив Богдан Витвицький.

З метою економії електроенергії, споживачі вдаються до низки протиправних заходів:

У компанії зазначили, що фахівцям “Прикарпаттяобленерго” відомо про усі ці методи і вони застосовують заходи щодо виявлення недобросовісних споживачів.

Водночас, за словами фахівців компанії, найбільшу крадіжку електроенергії за останні 5 років виявили у Долинській громаді. Один із місцевих супермаркетів використовував генератор високої частоти, який здатний зупиняти роботу лічильника. Тому тривалий час супермаркет споживав електроенергію поза обліком. Після рейдової перевірки та викриття крадіїв, суд наклад на супермаркет штраф у розмірі більш як пів мільйона гривень (516 тисяч грн).

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08