Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Тату, я люблю тебе. Як ти?” | Історія відзначення Дня батька

Щорічно, із 2019 р., у третю неділю червня в Україні прийнято відзначати День батька. Свято, у яке варто віддячити кожному батькові за його терпіння, виховання та мужність у захисті своїх сімей. Коли і де вперше у світі почали святкувати День батька, розповідаємо у нашому матеріалі.

Ділиться Інформатор

Історія запровадження Дня батька

Вперше свято відзначили 19 червня 1910 року у м. Спокан, штат Вашингтон.

Під час служби в церкві, присвяченої Дню матері, жінка на ім’я Сонора Додд (Смарт) подумала про свого батька – Вільяма Смарта, який після смерті дружини сам виховував 6 дітей.

Сонора Смарт Додд та її батько, ветеран Громадянської війни – Вільям Смарт

На знак поваги та любові до свого батька, жінка звернулась до місцевої влади з пропозицією запровадити нове свято для всіх татусів Америки. Було прийнято рішення відзначати його в День народження Вільяма Смарта – 5 червня, проте підготовка затягнулася і вперше День батька відсвяткували 19 червня 1910 року.

Однак, у США воно не одразу стало загально національним. Лише у 1966 р. прокламацією Ліндона Джонсона , третя неділя проголошена загально американським святом Дня батька. Однак Конгресмени ще довгий час не наважувалися на офіційну установу свята. День батька офіційно узаконений президентом США Річардом Ніксоном в 1972 році.

Святкування Дня батька в Україні

До 2019 року День батька не мав офіційного статусу в Україні. Але 8 травня 2019 року Кабінет Міністрів України схвалив проект указу президента про встановлення Дня батька, який щорічно відзначатиметься в третю неділю червня, як і в більшості країн світу. Цього року свято випадає на 16 червня.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

 

 

 

Нагору