Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Безпечна доза кавуна: скільки можна їсти дорослому і чому дітям краще віддати серцевину плода?

Безпечна доза кавуна: скільки можна їсти дорослому і чому дітям краще віддати серце

Зробити кавун чи диню небезпечними для здоров’я можуть як неправильні умови їх вирощування, транспортування, зберігання так і порушення правил торгівлі ними.

Порадами щодо безпечного споживання баштанових ділиться Інформатор, покликаючись на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Основну небезпеку баштанних культур, кажуть фахівці, становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини. Коли нітрати потрапляють в організм, утворюються небезпечні сполуки, які накопичуються, здебільшого, в печінці та можуть спричинити гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби. Визначити “на око” кількість нітратів у продукті неможливо, потрібні спеціальні дослідження.

“Відповідно до гігієнічних рекомендацій безпечним для дорослої людини є 5 мг нітратів на 1 кг маси тіла. Отже, людина вагою 70 кг без будь-яких наслідків для здоров’я може вживати щоденно 350 мг нітратів, з яких близько 100 мг надходить з питною водою та їжею тваринного походження, та 250 мг – з овочами та фруктами”, — пояснюють у центрі контролю та профілактики хвороб.

Необхідно пам’ятати: у недозрілих плодах завжди міститься нітратів більше, ніж у стиглих.

Кавуни накопичують більше нітратів у м’якоті товщиною до 3-х см біля шкірочки та хвостика, тому дітям слід давати серцевину кавуна. Дітям до 2-3 років не варто пропонувати його взагалі або давати з особливою обережністю, оскільки в дитячому організмі недосконала ферментна система не в змозі зменшити шкідливу дію нітратів на організм. Для дорослої людини достатньо з’їсти 400-500 г кавуна, для дитини — не більше 100 г на день.

При дотриманні зазначених рекомендацій вживання кавунів ніколи не призведе до “нітратного отруєння”, акцентують обласні фахівці.

На ринках та у магазинах потрібно цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів, агрохімікатів, тощо. На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора та вміст нітратів.

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими ягодами:

  • у жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів;
  • не купуйте розрізані навпіл кавуни. Цим самим ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується;
  • не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів;
  • перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під протічною теплою водою.
  • при споживанні кавунів чи динь, не доїдайте до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.
  • розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів — це серпень- вересень.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору