Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Місцевим радам дозволили купувати обладнання і техніку для підрозділів Сил оборони

Місцевим радам дозволили купувати обладнання і техніку для підрозділів Сил оборони

Також законопроєктом врегульовано проведення дистанційних засідань колегіальних органів місцевого самоврядування та визначено прийнятним суміщення посади сільського, селищного, міського голови з посадою начальника відповідної військової адміністрації населеного пункту.

Детальніше про законопроєкт 9559-д, який ВРУ ухвалила сьогодні, розповідає Інформатор.

Про ухвалення у другому читанні законопроєкту повідомив народний депутат Ярослав Железняк. За його інформацією, у  парламенті документ зібрав 303 голоси “за”.

Йдеться про законопроєкт №9559-д “Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України”, яким зокрема внесено зміни в деякі статті Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”:

  • доповнено нормою, що допускає суміщення посади сільського, селищного, міського голови з посадою начальника відповідної військової адміністрації населеного пункту (населених пунктів).
  • виключні повноваження сільських, селищних, міських рад доповнено повноваженням із надання фінансової та матеріальної підтримки сектору безпеки і оборони у період дії воєнного чи надзвичайного стану, а також затвердження місцевих програм підтримки сектору безпеки і оборони.

Як повідомила народна депутатка Ірина Геращенко, закуповувати зокрема зможуть обладнання і техніку для підрозділів.

“Також цим законом, фактично, амністують місцеве самоврядування за допомогу ЗСУ з лютого 22 року”, — додала вона.

  • запропоновано механізм проведення дистанційних засідань сільських, селищних, міських рад, їх виконавчих органів та постійних депутатських комісій на період дії воєнного чи надзвичайного стану та протягом 30 днів після його припинення або скасування.

Як свідчить пояснювальна записка, до порядку денного дистанційних засідань можуть включатися виключно питання невідкладного внесення змін до місцевого бюджету, інші питання щодо невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або якнайшвидшої ліквідації особливо тяжких надзвичайних ситуацій, виконання повноважень в галузі оборонної роботи, в тому числі надання фінансової та матеріальної підтримки сектору безпеки і оборони, питання усунення з публічного простору символіки російської імперської політики, процедурні питання. При цьому до порядку денного дистанційних засідань не можуть включатися питання розпорядження земельними та природними ресурсами. Також особливістю участі депутата місцевої ради у дистанційному пленарному засіданні місцевої ради та засіданні постійної депутатської комісії є обов’язкова умова його перебування на території України (крім тимчасово окупованих російською федерацією територій України) та самостійного публічного повідомлення про це під час реєстрації.

Водночас за даними Ірини Геращенко, депутати прибрали з проєкту шкідливу поправку щодо проведення сесій місцевих органів влади онлайн.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору