Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Цивільні дружини і діти, народжені після смерті військового, тепер зможуть отримати допомогу

Цивільні дружини і діти, народжені після смерті військового, тепер зможуть отримати допомогу

Уряд розширив коло осіб, які матимуть право на одержання одноразової грошової допомоги. Йдеться про родини військовослужбовців.

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук, якого цитує Інформатор. 

“Викладено у новій редакції Порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобовʼязаних та резервістів, призваних на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затверджений постановою КМУ від 25.12.2013 N 975, та пункт 2 постанови КМУ від 28.02.2022 N 168 “Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сімʼям під час воєнного стану” в частині можливості складання військовослужбовцем, військовозобовʼязаним або резервістом, яких призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, особистого розпорядження на випадок своєї смерті із зазначенням кола осіб, які матимуть право на одержання одноразової грошової допомоги, з визначенням часток цієї допомоги у відсотках”, — повідомив він.

Також — розширено коло осіб, які матимуть право на одержання одноразової грошової допомоги. Зокрема:

  • закріплено право жінок (чоловіків), які проживали з військовослужбовцем, військовозобовʼязаним або резервістом, яких призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, без реєстрації шлюбу;
  • онуків загиблого (померлого) військовослужбовця, за умови, що їх батьки померли;
  • дітей, народжених після загибелі (смерті) військовослужбовця.

За даними Тараса Мельничука, Уряд також закріпив ще кілька пунктів. Зокрема:

  • визначено коло осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) згаданої категорії осіб у разі відсутності особистого розпорядження, а також тих, хто має право на отримання одноразової грошової допомоги, незалежно від наявності чи відсутності особистого розпорядження.
  • встановлено порядок розподілу часток одноразової грошової допомоги у разі відмови однієї з осіб, яка має право на допомогу, від отримання своєї частки.
  • закріплено заборону відмови від призначення та отримання одноразової грошової допомоги від імені малолітніх, неповнолітніх дітей загиблої (померлої) особи, а також недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена. Доповнено перелік випадків, за яких виплата одноразової грошової допомоги не здійснюється тощо.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору