Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Завтра буде найдовший день у році? А ніч напередодні підкаже, чи будуть восени гриби

Завтра буде найдовший день у році, а ніч напередодні підкаже, чи будуть восени гриби

Найдовший день завжди припадає на перший місяць літа, але дата змінюється через особливості вирахування. Літнє сонцестояння в цьому році слід очікувати 20 червня.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Gazeta.ua.

За часів язичництва існувало чимало ритуалів, що були пов’язані з цією датою в році. Адже вважалося, що цей день визначає, яким саме буде життя людини увесь рік після сонцестояння.

У слов’ян у день літнього сонцестояння святкували особливе свято — Івана Купала. Сьогодні воно прив’язане до церковного свята Івана Предтечі, а тому має сталу дату (після переходу на новоюліанський календар від 1 вересня 2023 року — ніч проти 24 червня).

А після хрещення Київської Русі язичницькі ритуали почали поступово втрачати популярність. Хоча люди так і не забули про деякі традиції та прикмети. В багатьох країнах світу це свято й досі існує. Наприклад, у Фінляндії найдовший день року називають Юханнус, який став офіційним державним святом.

Тож, прикмети дня:

  • Якщо в День літнього сонцестояння зустріти світанок, то біди оминатимуть людину весь наступний рік.
  • Ніч проти 20 червня зоряна і ясна — на початку осені чекайте на великий урожай грибів.
  • Вранці на траві багато роси — урожай буде великим.

Додамо, що дні в період літнього сонцестояння зазвичай не є найспекотнішими, хоча поширеною є думка, що в цей час земля отримує найбільше сонячного тепла.

Зазвичай літні температури досягають свого піку приблизно через шість тижнів після червневого сонцевороту. Це пов’язано з тим, що значну частину планети вкриває вода, яка має високу теплоємність, а отже, для її нагріву потрібен певний час.

Також помилковою є думка, що в день червневого сонцестояння світанок настає найраніше, а сідає сонце найпізніше. Насправді це не так. Найраніший світанок маємо за кілька діб до самого сонцестояння, а найпізніший захід Сонця — за кілька днів після.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору