Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Галицька реліквія: під час розкопок замку у Галичі було знайдено артефакт ХІІ століття

У заповіднику “Давній Галич” розпочався третій сезон розкопок в’їздної вежі Галицького замку. Під час розкопок було знайдено кам’яну брилу із зображенням хреста, що датується ХІІ століттям. Журналістам Інформатор вдалося ексклюзивно поспілкуватися із науковцем  Інституту українознавства імені Крип’якевича НАН України Юрієм Лукомським.

Ділиться Інформатор

Розкопки у Галичі триватимуть до кінця літа. Проте, вже зараз археологами було знайдено цікаві та цінні артефакти, а саме алебастрову брилу із зображенням хреста, що ймовірно датується ХІІ століттям. Окрім цього, вчора 20 червня, вдалося знайти частини двох люльок ХVII ст. За понад 2 роки розкопок науковцям вдалося ввійти до одного із шести склепів – підземель вежі, доступ до яких зараз є заблокованим.

На розкопках окрім науковців Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника працює Юрій Лукомський — науковець Інституту українознавства імені Крип’якевича НАН України.

Студенти ПНУ ім. В. Стефаника на розкопках у Галичі та Юрій Лукомський – науковець  Інституту українознавства імені Крип’якевича НАН України Юрій Лукомський. Фото: Cуспільне Івано-Франківськ

У ексклюзивному коментарі Інформатору, науковець Інституту українознавства НАН України Юрій Лукомський повідомив, що зображення хрестів на камені походять із Успенського собору у Крилосі:

“Це епіграфічні зображення хрестів, які походять із Успенського собору у Крилосі, що був збудований всередині ХІІ ст. Ми знайшли ще один уламок алебастру із двома хрестами. Вони колись вирізблювалися на стінах Успенського собору на рівні людського зросту, так як на церкві св. Пантелеймона. Ми вирахували з якої сторони вони походять – швидше за все із південного фасаду. Це говорить про те, що цей будівельний матеріал Успенського собору був перенесений для будівництва старостинського замку.”, — ділиться Юрій Лукомський

Алебастрова брила ХІІ ст. знайдена під час розкопок у Галичі, 20 червня 2024 р. Фото: Cуспільне Івано-Франківськ

Журналісти Інформатора поцікавилися, чи віднайдення артефакту ХІІ ст. якимось чином накреслили майбутні напрямки пошуків та розкопок на в’їздній брамі Галицького замку:

“Ми працюємо, просто розкриваємо. Вона ще має підземні два яруси. Маю сподівання, що це все збудоване з повторним використанням блоків з Успенського собору. Маю надію, що ми ще там щось знайдемо на тих стінах, якісь рисунки чи зображення хрестів. Можливо навіть письмові рештки. З часом, все це може з’ясуватися. Ми працюємо дуже акуратно і пробуємо це вивчати”, — зауважує науковець.

Стосовно датування, то науковець стверджує, що знахідка може датуватися приблизно ХІІ-серединою ХVIII cт., адже “…ці хрести могли наноситися і у ХІV, і у ХV cт.”. 

Фото: Cуспільне Івано-Франківськ

Юрій Лукомський зауважив, що знайдені артефакти потребують реставрації, тому мова про його передачу до музею не йдеться. Шукатимуть відповідних фахівців, які допоможуть стабілізувати стан знахідок:

“Воно не може бути передане до музею, бо воно вмуроване у стіні. Воно може демонструватися на місці, але мусить мати якусь стадію закріплення. Там досить поганий стан збереження. Відповідно, ми будемо запрошувати фахівців-реставраторів зі Льовова або з Києва, аби вони допомогли закріпити цей камінь. Хоча б його стабілізувати стан, бо він далі буде кришитися. На щастя, туди не потрапляє багато сонячного світла.”, — підсумовує Юрій Лукомський

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору