Інформатор Калуш

ТРЕШ

На Калущині кіт заразився сказом. Міри приймаються

На Калущині кіт заразився сказом. Міри приймаються

Ділиться Інформатор, покликаючись на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

У п’ятницю, 21 червня, у прикарпатській Держпродспоживслужбі повідомили про два випадки сказу в домашніх тварин. Один стався на Надвірнянщині, а інший у Калуському районі.

В одному з населених пунктів Калуської МТГ Калуського району лабораторією було зафіксовано сказ кота.

“Спеціалістами територіальних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області та спеціалістами Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини проведено епізоотичне розслідування за даними випадками.
З метою координації дій з ліквідації захворювання проведено засідання Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій, рішенням яких затверджено план заходів з ліквідації сказу, визначено неблагополучні території, накладено карантинні обмеження та розпочато заходи з ліквідації сказу”, — розповіли у Держпродспоживслужбі.

В осередках захворювання вживаються всі необхідні заходи з локалізації захворювання відповідно до діючої інструкції.

Нагадаємо також кілька корисних порад як себе поводити та що робити, якщо у вас був контакт зі скаженою твариною:

  • Не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликати спеціалістів ветеринарної медицини для проведення спостереження протягом 10 днів.
  • У разі укусу домашньою твариною, з’ясовувати ім’я її господаря та адресу. Це допоможе встановити за твариною ветеринарний нагляд та уникнути щеплень.
  • Рани, подряпини від укусів негайно промити теплою кип’яченою (або проточною) водою, бажано з господарським милом. Краї рани обробити 70% спиртом чи 5% настоянкою йоду та накласти стерильну пов’язку. Негайно звернутися за медичною допомогою до травматологічного пункту для проведення антирабічного щеплення чи терапії.
  • Пошкоджений одяг, в який була одягнута людина під час укусу, обробити гарячою праскою, тільки після цього його можна використовувати.
  • Інформувати працівників державної служби ветеринарної служби про незвичайну, нетипову поведінку тварин.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору