Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші не можна було придбати української книжки, натомість попит мали сонники та пророцтва?

Несподівані та дивні факти виринають з під пилини історії. У Калуші у 1933 р. не можна було придбати українську книжку, натомість шахраї розпродавали сотнями різноманітні сонники та пророцтва. Про що йде мова? У чому причина відсутності українських книжок на полицях книгарень міжвоєнного Калуша? 

Ділиться Інформатор.

Період між двома світовими війнами. Калуш перебуває у складі Другої Речі Посполитої (або ж Польської республіки). В більшості випадків вивіски у місті були або виключно польською мовою або двомовними. Вулиці названі в честь державних діячів та представників польської культури. Не важко здогадатися якою була політика польської влади щодо українських земель.

Цікавий, але сумний історичний факт про Калуш знаходимо у газеті “Діло” за 20 січня 1933 р. У статті йдеться про те, що у нашому місті не можна було придбати українську книжку, бо в них немає жодної української книжки будь-якого змісту. Однак, попит серед калушан мали різноманітні сонники та пророцтво Михальди.

Витяг із газети “Діло” за 20 січня 1933 р. про відсутність українських книжок у книгарнях Калуша

Подаємо оригінал витягу із газети “Діло” за 20 січня 1933 р.:

“Сумне явище. Якщо хто хотів би в Калуші закупи ти українську книжку, стрінувся би з дивним і рівночасно сумним явищем. Бо в українських крамницях не найде ніякої книжки, байдуже якого змісту, а в жидівських книгарнях щонайвище букварі. Зате всякі рознощики приїздять на торги зі „Сонниками“ і “пророцтвом Михальди“, на які мають добрий збут”, – повідомляла газета Діло.

До слова, пророцтво Михальди було досить популярним серед населення Галичини. У Польщі вперше було видане у 1916 р. під назвою “Мудра розмова цариці з Сади із царем Соломоном”. Як повідомляє “Локальна історія” поширення даної книги можливим під впливом польської та чеської літературних мод.

Обкладинка книги

Кандидат історичних наук Юрій Пуковський зауважує, що у автентичному тексті, надрукованому у перемишльському виданні міжвоєнного періоду, читаємо:

“За гріхи Господь покарає третину людства несподіваною смертю… Настане така війна, що мало хто залишиться. Після того буде велика хвороба, а потім голод. Народи будуть терпіти недостачу поживи. Поля будуть знищені й опустілі. Вслід за тим поширяться пошесті і хвороби”.

У Галичині дана книга видавалася під назвою “Пророцтва арабської цариці Михальди котру також звано Сабою”. Якщо бажаєте прочитати дане пророцтво Михальди, переходьте за посиланням.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору