Інформатор Калуш

ТРЕШ

Мешканці Болехова мітингували у Івано-Франківську проти місцевого священника

Мешканці Болехова мітингували у Івано-Франківську проти місцевого священника

Місцеві активісти приїхали до Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ з гаслом “Дзяйла геть з Болехова”.

Пише Інформатор.

Парафіяни церкви Святої Параскеви УГКЦ, яка знаходиться в Болехові, приїхали до Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ з вимогами звільнити пароха церкви та призначити нового священника керувати церковною громадою. За їх словами отець Василь Дзяйло створив конфліктну ситуацію в парафії та розпустив парафіяльну раду.

“Приводом до конфлікту стали гроші, зібрані парафіянами під час Різдвяної коляди. З огляду на війну, парафіяльна рада, обрана демократичним способом рік назад, вважала за необхідне направити 2/3 з цих коштів на потреби ЗСУ, що природно. Однак це дуже не сподобалось пароху, котрий вважав, що це забагато. Тоді парох безпідставно і незаконно розпустив раду, бо немає таких повноважень, і провів вибори нової ради в приміщенні храму”, — пише парафіянка Марта Олійник в листі до міського голови Болехова Івана Яцинина.

Мешканці Болехова мітингували у Івано-Франківську проти місцевого священника

Після цього відбулись вибори нової парафіяльної ради, які пройшли дуже емоційно та зі скандуваннями гасел “Ганьба” у храмі.

Після виборів парафіяни почали говорити про фальсифікування виборів:

“Для імітації виборів своїм прихильникам організатори роздали талончики з церковною печаткою, котрі вони кинули в скриньку. Окремі голосувальники голосували чотирма талонами для створення видимості легітимності”. — пишуть на сторінці парафіяльної ради.

Згодом рішення пароха про розпуск парафіяльної ради та результати нових виборів скасували. Також отцю Василю Дзяйлу оголосили про недовіру. Після цього члени парафіяльної ради та отець не дійшли до примирення. 30 травня активісти влаштували мирний мітинг під стінами Івано-Франківської архієпархії УГКЦ з вимогою звільнити пароха з займаної посади.

“На жаль, після довготривалої розмови з Митрополитом Володимиром Війтишином та судовим вікарієм Віталієм Токарем, ми зрозуміли, що допомоги в залагодженні конфлікту між парафіянами та парохом з боку керівництва єпархії не буде”, — пишуть активісти.

Вчора, 25 червня, парафіяни вдруге вийшли під стіни архієпархії з закликами звільнити отця Василя Дзяйла з посади пароха парафії Святої Параскеви. Також вимогою активістів було повернути керувати парафією отця Володимира, якому вони довіряють.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору