Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Бурштинська ТЕС — без даху й стін: у місті бояться чи переживуть зиму

Бурштинська ТЕС без даху й стін: що чекає на місто взимку

З початку повномасштабного вторгнення та обстрілів росією критичної інфраструктури України, Бурштинська ТЕС зазнала значних пошкоджень. Востаннє було зруйновано дах та стіни будівлі. Проте, громада працює над забезпеченням міста альтернативами джерелами тепла.

Розповідає Інформатор, покликаючись на Галку.

На позачергових зборах голів громад Прикарпаття, голова Бурштинської громади Василь Андрієшин розповів про критичну ситуацію на ТЕС

“Минулого року було два “прильоти”, які пошкодили дах будівлі, а зараз таких “прильотів” більше, ніж десять. Торік ми виконували роботи з відновлення пів року, а зараз даху Бурштинської ТЕС фактично немає. І я маю великі сумніви, що ТЕС взимку запрацює, бо дах і стіни не вдасться відновити… Якщо будуть морози, то все замерзне. Торік, коли було мінус десять, ми розігрівали обладнання факелами, але тоді була зруйновані лише половина даху. А як буде цього року, коли руйнування значні…”, – зазначив мер Бурштина.

Він також додав, що є потреба до зими збудувати дві котельні для міста – для житла, а ще чотири котельні для садків та шкіл. Міністерство інфраструктури пообіцяло надати для освітніх закладів твердопаливні котельні – це питання зараз вирішується.

“Бурштинська ТЕС зараз нам не платить екологічний податок через ситуацію на станції, тобто за перший квартал вони розтермінували виплати, а це близько 18 мільйонів. Загалом ми недоотримаємо 80 мільйонів гривень. Є захищені статті бюджету, але готуватися до опалювального сезону у нас немає можливості”, – додав Андрієшин.

Цікаво, що наразі громада намагається самостійно розв’язати проблему з котельнями, які повинні забезпечувати місто гарячою водою. Громада працює над тим, щоб взяти кредит у 50 мільйонів гривень, хоча на облаштування двох газових котелень загалом потрібно 100 мільйонів.

“Раніше ми говорили про те, що з котельнями нам допоможуть благодійники, але час йде, тому ми намагаємося розвʼязати цю проблему самостійно”, – додав голова Бурштинської громади.

Крім того, у громаді мають встановити одну генераційну установку, щоб забезпечити електрикою лікарню та котельні.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору