Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Сонячні електростанції: чи можна їх встановити на даху багатоповерхівки?

Сонячні електростанції: чи можна їх встановити на даху багато поверхівки?

Зважаючи на теперішні обставини, альтернативні джерела генерування енергії, не така вже й фантастика. Це цілком вигідна інвестиція у свій комфортний побут і незалежність від нестабільної енергосистеми. 

Розповідає Інформатор, посилаючись на dev.ua.

Протягом останнього року Уряд активно заохочує українців встановлювати сонячні станції. Йдеться про те, що з 1 липня 2023 року в Україні не треба отримувати дозвіл на встановлення сонячних батарей потужністю до 30 кВт. Що більше, українцям обіцяють пільгові кредити під 0% для облаштування домогосподарств при купівлі обладнання потужністю 1–10 кВт.

Не все так просто, як здається на перший погляд

Поставити сонячну електростанцію де-небудь і як-небудь не можна. Спершу треба звернутися до свого постачальника електроенергії та отримати технічний висновок про можливість приєднання до загальної мережі гібридних або мережевих сонячних електростанцій. Потім потрібно буде отримати дозволи на будівництво будівель, монтажних конструкцій та інших компонентів, якщо вони потрібні для створення інфраструктури сонячної електростанції.

Куди встановити?

Щоб заощадити місце, приватні власники батарей часто встановлюють модулі на даху.

При встановленні панелі на даху приватного будинку потрібно звернути увагу на кут нахилу даху. В ідеалі він повинен бути не більше 40 градусів. Але якщо він плаский чи має більш як 40 градусів, то потрібно встановлювати додаткове кріплення за допомогою профілів. Спочатку закріплюють рамку з металевих профілів — метал забезпечить міцність і надійність конструкції.

Можна встановлювати сонячні електростанції й на дахах багатоповерхівок. І хоч це складніше бюрократично (треба узгодити всі питання з комунальним господарством, отримати документи на оренду площі даху, утрясти всі формальності щодо технічних умов), все ж це доволі поширена практика у багатьох українських містах.

Хоча і тут є нюанс — для отримання необхідної потужності мешканцю однієї квартири потрібно вкрити велику площу. Наприклад, для сонячної електростанції потужністю 10 кВт, чого вистачило б для потреб однієї сім’ї, потрібно близько 50 кв. м (розмір покриття — 5 м на 10 м).

Проте, навіть невеличка станція з кількох панелей за умови правильного її встановлення може забезпечувати мінімальні потреби однієї квартири.

“Готового рішення немає, бо кожен об’єкт обраховується індивідуально. Проте в нас є приклади й ми вже не раз монтували сонячні панелі на балконі. Сучасні панелі мають потужність 550–570 Вт. Якби була можливість розмістити хоча б вісім панелей, то за сприятливих умов така станція покрила б основні потреби квартири”, — поділилися в одній з компаній, яка продає і встановлює СЕС в Україні.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору