Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Глава УГКЦ оновив дані в ТЦК та розповів, чи є церкви критичною інфраструктурою

Глава УГКЦ оновив дані в ТЦК та розповів, чи є церкви критичною інфраструктурою

Церкви підтримують мобілізацію в сенсі виконання обов’язку кожного громадянина захищати свою Батьківщину. Водночас великою небезпекою для гідності людей є, коли мобілізація здійснюється силовими методами. 

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Святослав, передає Інформатор.  

“Ми всі одностайні в тому, що ми маємо право і святий обов’язок захищати нашу Батьківщину. Я навіть чув таку дуже різку фразу: окрім нас нікому не потрібна Україна. Церкви підтримують мобілізацію в сенсі виконання обов’язку кожного громадянина захищати свою Батьківщину”, — зазначив він.

Також, за словами глави УГКЦ, закон про мобілізацію поновив дискусію в суспільстві, яким чином цей обов’язок реалізується:

“Для церков завжди є певною трудністю, коли до якоїсь святої справи примушують. Бо нікого не можна примусити любити Батьківщину. Нікого не можна примусити належним чином виконати святий обов’язок. Церкви сьогодні намагаються мотивувати людей, вчити їх здійснювати свої обов’язки не із зовнішнього примусу, але за покликом власного серця. Але сьогодні це питання справді є доволі непростим.

Ми вважаємо, що це є великою небезпекою для гідності людей, коли мобілізація здійснюється силовими методами. Щось тут не так. Можливо, ми не до кінця розуміємо обов’язок перед Батьківщиною, а можливо, й державним інституціям якось по-іншому треба промовляти до сердець громадян”.

Як зауважив Блаженніший Святослав, згідно з канонічним правом католицький священник не має права брати в руки зброю. Коли йдеться про мобілізацію рукоположеного священника, то або він мусить священство залишити, або мусить здійснювати своє служіння під час війни в такий спосіб, щоби виконувати свої священичі функції. І яким чином правильно здійснити всі ці приписи закону про мобілізацію? Це відкрите питання.

“Я на особистому прикладі поясню. Я – глава Церкви, але я з’явився в ТЦК, оновив свої дані, моя військово-облікова спеціальність – фельдшер. Я ще в радянській армії служив на посаді військового фельдшера.

Закон слід виконувати, але ми сподіваємося, що з боку української держави буде чутливість, розуміння духовних потреб народу. Церкви належать до критичної інфраструктури, яка забезпечує здатність українського народу боротися і виживати в часи війни. Церква – джерело стійкості, без присутності і належної місії церков України, українська перемога може бути під великою загрозою”, — додав він.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору