Інформатор Калуш

ВЛАДА

За “дружбу” з обласними медіа Калуш цьогоріч заплатив уже 170 тисяч гривень

За "дружбу" з обласними медіа Калуш цьогоріч уже заплатив 170 тисяч гривень

Платні публікації в засобах масової інформації виконавчий комітет Калуської міської ради оплачує регулярно. Наразі співпрацює із шістьма виданнями, які локалізовані в Івано-Франківську та Бурштині. За п’ять місяців цього року з бюджету громади сплатили вже 170 тисяч гривень.

Інформатор проаналізував підписані договори та порахував витрати бюджету.

25 червня цього року виконавчий комітет Калуської міської ради підписав договір на розміщення інформаційних матеріалів в мережі інтернет на вебсайті ПІК. На прозоро зазначено, що йдеться про 12 послуг загальною вартістю 20 тисяч гривень. Себто 1 послуга (вірогідно, що одна публікація) обходиться калуському бюджету в 1667 гривень.

Таких договорів за 2024 рік поки що загалом є шість — на загальну суму в 196 тисяч гривень. Зокрема, виконком має два договори із телевізійниками. По 40 тисяч гривень передбачено ТРК “РАІ”, яка має надати 10 послуг, та ОТБ “Галичина”, яке за цю ж суму коштів надасть 12 послуг. Станом на червень 2024 року “РАІ” отримала 20 653 гривні як оплату за надані послуги, а “Галичина” — 26 700 гривень.

Платить Калуш і за висвітлення діяльності міської ради друкованим засобом масової інформації. Тут — лише одне видання: із редакцією газети “Галичина” укладено цього року вже три договори:

  • договір від 19 січня, яким обумовлено висвітлення дільності міської ради на 6 аркушах. Вартість угоди — 51 тисяча гривень.
  • договір від 26 січня, відповідно до якого “купували” третю (чорно-білу) сторінку та першу (кольорову). Сума договору — 15 тисяч гривень.
  • договір від 9 травня на 4 285,7 квадратних сантиметрів. Сума договору — 30 тисяч гривень, тобто 7 гривень за квадратний сантиметр інформації.

Таким чином, у цьому році калуська влада підписала договорів із медіа на 196 тисяч гривень загалом.

Додамо, що відповідно до даних єдиного веб-порталу використання публічних коштів, левова частка цих договорів уже “закрита”. До прикладу, редакція газети “Галичина” 7 лютого цього року двома платежами отримала 51 + 15 тисяч гривень, а у травні їй заплатили 20 тисяч гривень.

Виданню ПІК, договір із яким оприлюднили лише вчора, послуги оплачували у березні, квітні та травні цього року. Загалом — майже 30 тисяч гривень. Проплати є — а от відповідних угод на прозоро немає.

Не вдалося знайти оприлюднених договорів і з деякими іншими медіаорганізаціями, які цього року отримують плату за висвітлення дільності органів влади. Зокрема, у березні 5100 гривень виконком оплатив  ТРК “Калуш”, а у квітні — 8265 гривень АМП Груп. Інформатор щодо цього надіслав запит у Калуську міську раду.

Додамо, що за підсумками минулого року виконком витратив на піар близько 300 тисяч гривень. Цьогоріч сума, вірогідно, може бути більшою. Адже за п’ять місяців цього року витрачено вже понад половину минулорічного бюджету.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору