Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Вишні на зиму можна консервувати, морозити та в’ялити… | Добірка перевірених рецептів

Вишні на зиму можна консервувати, морозити та в'ялити... | Добірка перевірених рецептів

Вишень цьогоріч вродило гарно. Тож, насмакувавшись свіжими, можна подумати і про заготівлю їх на зиму. За нинішньої спеки мало хто наважиться варити із вишень варення… Тож, зібрали добірку актуальних рецептів, які не мали би перевтомити господинь, зате — збережуть вишневий смак літа.

Ділиться Інформатор.

Найперше публікуємо рецепти, якими поділилися наші читачі.

Пані Тетяна радить робити з вишні соус до м’яса.

“Блендером подрібнюю, добавляю цукру, трішки червоного перцю, карі, коріандру, маленький зубчик часнику, агар-агар. Кип’ятити 3 хв”, — деталізує вона.

Інша наша читачка, пані Віра, радить поєднати вишні з аґрусом і зробити компот. Жінка твердить, що це чудова альтернатива класичному вишневому компоту, який, мабуть, уміють консервувати всі.

“Потрібно викласти по 450 грам аґрусу і вишень по банках та залити їх окропом. Залишаю ці банки накриті кришками десь до пів години часу. Після цього воду необхідно злити в каструлю і закип’ятити. А у банки з ягодами всипати цукор. На таку кількість ягід — 300 грам цукру знадобиться. Далі залити окропом по горлечко і закатати. Традиційно перевертаю банки, закутую в ковдру і залишаю на добу”, — розповіла господиня.

Рецепт вишневого вина від Катерини Солинської:

6 кг вишні (не мити) в відро, додаємо цукру 2 кг, переминаємо і залишаємо на 3-4 дні в прохолодному темному місці, але 2-3 рази на день помішуємо. Далі додаємо 6 л води, помішуємо і переціджуємо через марлю, розливаємо в ємність і згори — медичну рукавицю. Коли процес бродіння завершився, ховаємо на 2 місяці. Зимою маємо домашнє вишневе вино.

Авторка рецепту запевняє, що воно дуже смачне. А цукру можна і більше дати, якщо полюбляєте солодкі вина.

А Любов Франкевич порадила зробити в’ялену вишню. Каже, що використовувати її можна замість цукатів та родзинок — у випічку, або смакувати окремо.

Анна Григорівна з Калущини розповіла, що сушить вишні на сонці, але можна і в електросушарці чи навіть духовці.

“Коли вже назакриваю компотів, вишень у власному соці, тоді сушу. Підходять вишні, які вже трохи перестигли чи навіть підсохли на дереві. Кісточки треба повиймати. А процес сушіння на сонці займає більше часу, а в духовці чи сушарці — швидше. Готову в’ялену вишню я закатую і пів літрові банки. Так вони зберігаються більш надійно, хоча можна і під звичайною кришкою тримати”.

Найлегший спосіб — заморожування

Як правильно заморожувати вишні, підгледіли у Євгена Клопотенка. Він стверджує, що це — один із найкращих способів зберегти вишні практично в тому вигляді, як ви їх зібрали з дерева або придбали в супермаркеті чи на ринку.

“Перш за все переконайтеся, що в ягодах немає хробаків. Якщо є, не страшно, замочіть вишні на 3-4 години у підсоленій воді в пропорції 3 л води та 3 ст. л. солі. Всі хробачки вилізуть на поверхню води. Далі потрібно обірвати плодоніжку, а ягоди добре помити під струменем холодної води у друшляку та викласти на рушник. Коли продукт висохне, обирайте метод замороження, який вам до душі”, — радить фахівець.

Заморожувати вишні можна з кісточками (вони будуть соковитішими, бо не буде порушена їхня цілісність) або без. Пакет із вишнями з кісточками можна заповнювати одразу, але не надто щільно. Після двох годин перебування у морозилці добре його струсіть і знову покладіть до камери. Так ваші вишні не злипнуться, а залишаться розсипними. А от без кісточок вишні краще так не заморожувати. Найперше дайте їм можливість трохи стекти на друшляку, а далі візьміть кухонну дощечку, яка поміщається у морозильну камеру та застеліть її пергаментним папером (може бути і тарілка). Розкладіть вишні на дощечці з пергаментом так, аби між ними була відстань приблизно 2 см, заморозьте їх, а вже тоді перекладіть у герметичний пакет.

Цікавий факт: зберігати вишні з кісточкою у морозилці можна не більше 10-12 місяців, бо з кісточок починає виділятися шкідлива для здоров’я синильна кислота. А от без кісточки — до двох років може чекати у камері.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору