Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Друг просить в борг”: на Прикарпатті судитимуть групу аферистів, що ошукали десятки людей

Друг просить у борг — шахрайство

Група зловмисників із трьох жителів Запорізької області та мешканця Прикарпаття за допомогою однієї із шахрайських схем ошукала близько півсотні людей на Івано-Франківщині. Втім, аферистів викрила Кіберполіція Івано-Франківщини спільно з ГУ НП у Івано-Франківській області. Тепер вони постануть перед судом.

Ділиться Інформатор, покликаючись на Кіберполіцію.

За даними Кіберполіції, зловмисники зламували облікові записи користувачів однієї із соцмереж. Після цього, від імені власників надсилали фейкові повідомлення про необхідність позики. Аферу організували 4 мешканці Прикарпаття – троє із них із Запоріжчини. Усі віком від 20 до 27 років.

В цілому, схема виглядала наступним чином:

“Зловмисники розсилали повідомлення в соціальних мережах з проханням здійснити голосування, перейшовши за фішинговим посиланням. На вказаному вебресурсі пропонувалося авторизуватися, внаслідок чого логіни та паролі для входу в соцмережі користувачів потрапляли до рук фігурантів. Надалі, отримавши доступ до акаунтів потерпілих, шахраї розсилали повідомлення друзям власників зламаних сторінок з проханням позичити гроші.”, – повідомили у Кіберполіції.

Для отримання переказів, зловмисники надавали дані підконтрольних банківських рахунків. Жертвами аферистів стали близько 50 людей. У помешканнях фігурантів було проведено низку обшуків, під час яких було вилучено комп’ютерну техніку, 16 банківських карт та 16 мобільних телефонів. Окрім цього, вилучено готівку у різній валюті – від 1500 доларів та 86 тис. гривень, а також інші речові докази.

Фігурантам оголошено підозру за низкою статей Кримінального Кодексу України, зокрема:

  • за ч. 5 ст. 190 (Шахрайство) КК України;
  • ч. 3 ст. 28 ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) KK України;
  • ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) КК України;

Наразі досудове розслідування завершено. Матеріали кримінального провадження разом з обвинувальним актом скеровано до суду для розгляду справи по суті. Обвинуваченим загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

 

Нагору