Інформатор Калуш

ІНТЕРВ'Ю

“Гори — не варто недооцінювати” | Інтервʼю із дослідником краю Андрієм Тимківим

Літо — прекрасна пора для активного відпочинку. Походи в гори — є прекрасною нагодою перевести дух, відпочити, отримати нову порцію емоцій та адреналіну. Пропонуємо вам разом із дослідником краю Андрієм Тимківим відправитися у мандри на Яйко-Перегінське. Обіцяємо, що буде дуже цікаво.

Ділиться Інформатор

Сьогодні на нас чекає цікава та захоплива подорож на гору Яйко-Перегінське. Розпочинаємо маршрут із с. Рівня. Автомобілем доїжджаємо до початку маршруту, що зветься “стежкою Шептицького”.

Фото: Андрій Тимків

Особливістю Ґорган, за словами мандрівника Андрія Тимківа, є сосна кедрова європейська, яку українці називають кедр, а поляки – лімба.

По дорозі, звісно, не забуваємо робити перевали, щоб максимально ефективно відновити сили, щоб рухатися далі.

Користуючись зупинкою, заводимо із Андрієм розмову про туризм та гори:

Як давно займаєтеся туризмом?

“Туризм почав любити від тоді, коли поступив в коледж на спеціальність туризму. Саме тоді в нас розпочалися подорожі. Особливо запам’яталася перша поїздку в Маняву.”, – ділиться Андрій Тимків

Ми продовжуємо рух по маршруту. По дорозі нам трапляються красиві стежки, дерева, потічки та озерця.

Андрій Тимків зауважує, що протягом шляху слід залишати власні маркування , що може стати чудовою підказкою і вказівником для туриста чи мандрівника.

Маркування, залишене мандрівником Андрієм Тимківим

Тим часом, ми вже дійшли до резервату “Яйківський” – ботанічного заказника державного значення, що розташований на захід від села Осмолоди, Калуського району (колишній Рожнятівський район).

До слова, браму до резервату відновив калуський ратувальник  Василь Фіцак із командою у серпні 2023.

Маючи вільну хвилинку запитуємо у Андрія, що для нього означають гори:

“Гори для мене це не просто якась чи просто підкорені вершини. Для мене це життя, враження, історії та знайомства”, — зазначає Андрій.

Поруч знаходиться притулок, про відновлення якого ми писали раніше — На Калущині волонтери провели акцію у притулку поблизу гори Яйко-Перегінське

Фото: Андрій Тимків

У будиночку присутня буржуйка та гарні лежаки зі столиком. В середині є бортовий журнал, або іншими словами журнал гуртожитку, тут можна почитати безліч цікавих відгуків.

Бортовий журнал або журнал гуртожитку. Фото: Андрій Тимків

Тут ми й заночуємо, адже слід перечекати негоду. На другий день погода була кращою, що дозволило розпалити багаття.

У розмові біля багаття, нам вдалося більше дізнатися про гірські походи та кількість підкорених вершин:

Скільки гір вже вами підкорено?

“Піднімався вже на безліч вершин, їх є кілька десятків, особливо до вподоби невідомі гори , маршрути. Найбільше довподоби саме рідні, невідомі Ґоргани.

Які гори є в планах на майбутнє?

Щодо планів майбутнього, то плануємо покорити гори “Високу”, “Яйко Ілемське”. Також цікавить чорногорських хребет і частково Сколівські Бескиди.”, – розповідає мандрівник

Нам вже час у дорогу, адже маємо показати вам красу нашого Калуського району. На зворотній дорозі було сонячно, що дозволило нам побачити те, що ми втратили через негоду минулого дня.

На авто повертаємося до Осмолоди та прямуємо до штучного водоспаду на річці Молода. Андрій Тимків називає цей штучний водоспад “туристичним магнітом” Осмолоди. Ділимося з вами світлинами:

Відпочиваючи морально і фізично, слухаємо звуки річки і питаємо у мандрівника порад для початківців, що планують походи в гори:

Ви, як досвідчений мандрівник, що порадите початківцям, які хочуть почати власні походи в гори?

“Гори не варто недооцінювати, потрібно ретельно готуватися. Для початківців, найкращим будуть легкі, зелені маршрути щоб “звикнути” до гір.

На початок це повинні бути одноденні маршрути, без важкого рюкзака, проте з часом з’явиться потреба в екіпіруванні, це в свою чергу тренінгове взуття, одяг, рюкзаки.”, – радить Андрій Тимків.

Що необхідно мати, щоб раптом не заблукати серед гір?

“Важливо також звернути увагу на навігацію. Зараз є безліч додатків з мапами, маршрутами. На мою думку найкращою є OSM і “похід в Карпати”. Але найкраще, щоб в групі був як мінімум один досвідчений мандрівник”, — розповідає дослідник краю.

Наостанок, пропонуємо насолодитися красою рідного краю:

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору