Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Відродження”, корабель та червоний автобус: добірка архітектурних “перлин” Калуша

Починаючи із 1995 р., щорічно, 1 липня в Україні відзначають День архітектури України. Архітектура, як і мода є питанням пропорцій. Архітектура є лицем міста, адже передає його дух та історію. З нагоди свята, ділимося з вами архітектурними чи то “перлинами” чи то “факапами” Калуша. 

Ділиться Інформатор.

Архітектура є лицем будь-якого міста, яка розповість про найпотаємніші закутки вулиць та їх історію. Кожна стара будівля просякнута духом епохи, у яку та була побудована. З плином часу відбуваються досить дивні події — перепланування площ та вулиць і зведення недоречних на тому місці архітектурних об’єктів, шо інакше як “факапами” не можливо назвати.

Чи є у Калуші свої архітектурні “факапи”? Давайте розбиратися.

Розпочинає нашу своєрідну добірку архітектурних химер скляний будинок на Площі Героїв, 28. Як відомо, площа Героїв вважається історичним центром, адже забудова площі датується 1920-1930 рр. ХХ ст. Підтвердженням факту забудови 30-рр минулого століття є рік зазначений на будинку — 1930 р.

Якщо здійснити розфокусування погляду, трішки примружитись, то на хвилину може здатися, що ви знаходитеся на морському вокзалі Одеси, а саме біля славнозвісного готелю “Одеса”. Якщо ж готель в Одесі гармонійно розміщений серед морських хвиль, то скляна химера, аж ніяк не вписується у архітектурний ансабль площі Героїв 1930-их років.

Готель “Одеса” на морському вокзалі Одеси та будинок у Калуші

Рухаємося далі по місту “червоним автобусом”. Не просто так, ми про це згадали, бо підійшли до автобусної зупинки, що свого часу наробила шуму у місті — т. зв. “червоний бус”. Дана оказія знаходиться на вулиці Б. Хмельницького, 21. Здавалося б, все акуратно та охайно зроблено. Воно має сприяти добробуту містян, однак калушани неоднозначно зустріли появу зупинку такого вигляду. Як тільки не називали її — “Червоний монстр”, ледве не пов’язуючи її з комунізмом та “Червоний бус”. Не будемо багато писати, просто пропонуємо вам самим поглянути й оцінити цей архітектурний ляп по-калуськи:

Здавалося б ніщо вже нас більше здивувати не може, але ми прямуємо до “калуського кораблика”, про який знає чи не кожен калушанин. Диво-споруда знаходиться на вулиці Б. Хмельницького, 62. Невідомо чим керувалися власники кафе — напевно хтось передивився “Піратів Карибського моря” або прагнув стати таким собі калуським Джеком Горобцем, але щось у радянські архітектурні конструкції воно аж ніяк не вписується. До того ж займає добрячу площу. Показуємо чудасію й вам.

Повертаємося ближче до центру, а саме на бульвар Незалежності, де розмістили МАФи, які до слова, тут є недоречними. Раніше, автівки паркувалися на площі біля супермаркету, а після розміщення торгових кіосків, машини заполонили й бульвар.

Окремим блоком архітектурних “перлин” Калуша можна назвати знищення та втрата архітектури. На жаль,  у Калуші із пожежами не щастить, адже завжди щось та й горить у місті. “Жертвою” знищення стала калуська ратуша, що була зведена наприкінці ХІХ-початку ХХ ст. Пам’ятка архітектури місцевого значення зараз стоїть у занедбаному, розваленому стані та чекає свого часу, аби відродитися як фенікс з попелу. Однак, чи буде це відродження фенікса, питання риторичне.

 До теми: Велика ковальська пожежа, що знищила передмістя Калуша: нещасний випадок чи навмисний підпал?

Знову ж таки, згадка про відродження фенікса теж була не випадковою, адже ми переходимо чи не найбільшого архітектурного “факапу” Калуша — кінотеатру “Відродження”, який обріс не лише зеленню, але й легендами. Дерев’яний паркан вже десятки разів латаний-перелатаний, а у центрі обгородженої території просіла земля та утворилася яма. Виросли дерева та за словами очевидців завелися змії.

Для розуміння усієї ситуації, публікуємо загальну панораму кінотеатру “Відродження”:

Загальна панорама території навколо кінотеатру “Відродження”. Калуш, 2024 р.

Окремо слід зауважити, що біля готелю “Калуш (стара назва – “Асторія”) виросли рослини, а жінка на пам’ятнику наче розчарована усією архітектурною ситуацією у місті. Диво, що вона взагалі ще збереглася.


Здається слід ленінського комсомолу все ж є на території “Відродження”, бо що комсомолу немає, що й приміщення кінотеатру “Відродження”. Для тих хто не розуміє, у часи срср, кінотеатр носив наступну назву — Кінотеатр імені ленінського комсомолу.

Пройшовши трохи вглиб території до вулиці Цеглинського, можемо побачити красномовний напис на стіні — “Зависимость”. Можливо там мав бути напис Незалежність, але враховуючи стан будівлі, то напевне цим й керувалися автори напису. Можливо настане той день, коли в Калуші все ж пофіксять усі архітектурні факапи…

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору