Інформатор Калуш

РЕКЛАМА

Ситуація на ринку праці Калуша

Ситуація на ринку праці Калуша

Ринок праці в Калуші та Калуському районі зараз переживає не прості часи. В загальному, схожа ситуація і по іншим регіонам України. Серед роботодавців гостро відчувається, так званий, кадровий голод – нестача робочої сили. Очевидно, що сьогодні найбільший вплив на пропозиції та попит на ринку праці чинить війна, та її супутні фактори.

Станом на початок липня на сайті “Вітрина оголошень” в категорії робота в Калуші можна знайти найбільшу в регіоні кількість актуальних вакансій по різним сферам діяльності:

  • сфера торгівлі (здебільшого це продавці, касири і менеджери) – 27 вакансій;
  • транспорт та логістика (водії, експедитори, вантажники) – 43;
  • робота на виробництві (зварювальники, складальники, механіки, швеї, слюсарі, оператори, монтажники та інші вакансії) – 71;
  • сфера обслуговування, зокрема робота в ресторанах і готелях (кухарі, офіціанти, покоївки, прибиральниці) – 26;
  • в сфері будівництва та ремонту – 8;
  • сфера охорони і безпеки (варто зауважити, що вакансії охоронців зараз особливо затребувані серед шукачів роботи) – 4;
  • інші сфери роботи (фінанси, право, освіта, сільське господарство і не тільки) – 18

Є варіанти для різноробочих та тимчасові підробітки – на сьогодні доступно 7 таких пропозицій.

Переважна більшість роботодавців шукає працівників з певним стажем, але також доступні вакансії у Калуші без досвіду роботи. Це точно зацікавить тих хто тільки закінчив навчання або хоче спробувати свої сили в новій для себе сфері.

Якщо порівнювати із періодом до повномасштабного вторгнення, то в липні цього року загальна кількість відкритих вакансій в Калуші більша приблизно на 80%. Збільшення попиту на кадри відбувалося поступово і особливо почало проявлятися з весни 2023 року. Звичайно спостерігається певна сезонність, але в середньому протягом минулого року і від початку цього, кількість відкритих вакансій з кожним місяцем поступово зростає. Основними причинами цьому стали: вимушене переселення за кордон, передислокація підприємств із прифронтових регіонів, мобілізація а також неспівпадіння очікуваної заробітної плати та того, що реально пропонують роботодавці через свою фінансову спроможність. Попри помилкову думку більшості, що роботодавці в основному потребують тільки чоловіків, на даний час не набагато меньше шукають і жінок, немає великої розбіжності по статі.

Додатково варто відмітити, що в умовах війни дуже впала кількість пропозицій роботи за межами країни. На даний момент, доступних вакансій роботи за кордоном практично немає.

У підсумку, ринок праці в Калуші зараз пропонує близько 200 вакансій. Тенденції рухаються у бік збільшення попиту на працівників та зменшення пропозицій серед потенційних кадрів. Попри це, рівень безробіття досить високий, загалом по Україні він коливається в межах 20%.

На завершення, хочеться звернути увагу місцевих роботодавців на наступне. Окрім пошуку працівників через оголошення та центри зайнятості потрібно дещо змінити сам підхід до відбору. Наприклад, зараз споглядається недостатній рівень інклюзивності. Мається на увазі, що на ринку праці недостатньо відкритих вакансій де б були готові розглянути кандидатури людей з інвалідністю, а зокрема ветеранів війни. Також, багатьом роботодавцям варто зменшити свої вікові вимоги до кандидатів, а саме, більше звертати увагу на потенційних працівників віком 40 і більше років.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі?
Звертайтесь: +38 (067) 266 02 08 або на мейл
kalush.informator@gmail.com

Нагору