Інформатор Калуш

ВЛАДА

Енергопостачальна компанія розриває договір із КЕК. Чи залишиться місто без води?

Енергопостачальна компанія розриває договір із КЕК. Чи залишиться місто без води?

Комунальне підприємство “Калуська енергетична компанія” найближчим часом може втратити постачальника електроенергії. “Прикарпатенерготрейд” уже надіслав у Калуш відповідне попередження.

Повідомляє Інформатор.

Різке подорожчання електроенергії, яке відбулося в червні, призвело до того, що компанія “Прикарпатенерготрейд”, яка постачає електроенергію “Калуській енергетичній компанії”, зараз купує її за ціною дорожчою, ніж, відповідно до укладеного договору, має продавати на калуське підприємство. Працювати у збиток ніхто не хоче, а змінити ціну, яка закладена в договорі на увесь рік, можна не більше як на 10%.

Як повідомив директор КП “Калуська енергетична компанія” Петро Шевчук, днями справді прийшло повідомлення про необхідність підняття ціни на 10%. У Калуші на це погодились, але вже наступного дня він постачальника прийшло нове повідомлення.

“Нас попередили про розірвання договору у зв’язку з неможливістю виконання умов договору ними”, — пояснює посадовець та каже, що фактично постачальнику потрібно збільшити ціну на понад 30%.

У випадку розірвання договору КЕК потрапить на обслуговування до так званого Постачальника останньої надії (ПОН). Термін — три місяці. Але при цьому вартість електроенергії все одно зросте — на 25%, що також збитково для комунального підприємства.

Виходів із ситуації небагато: можна оголошувати новий тендер та шукати іншого постачальника електроенергії (вірогідно, що до кінця року таких тендерів доведеться оголошувати кілька); можна погоджуватись на умови, які пропонує “Прикарпатенерготрейд” (це орієнтовно 3 мільйони гривень треба десь узяти до кінця поточного року); можна пробувати судитися із постачальником та вимагати виконання умов договору.

“Калуська енергетична компанія” має намір судитися та готується шукати нового постачальника. Без електропостачання здійснювати постачання води та водовідведення неможливо, але наразі про те, що місто залишиться без води, не йдеться. Як і не йдеться про підвищення тарифів на відповідні послуги для населення. До кінця поточного року, каже Петро Шевчук, тарифи залишатимуться діючими.

Учора ситуацію обговорили на засіданні комісія ТЕБ та НС. Відтак було вирішено “вжити всіх можливих заходів для недопущення розірвання Договору з ТОВ “Прикарпатенерготрейд” щодо постачання електричної енергії”.

Окрім цього, місто вже сьогодні має напрацювати звернення до НКРЕКП та Міністерства енергетики України з проханням розглянути можливість компенсаційних механізмів або надання субвенцій для забезпечення стабільного постачання електроенергії на об’єкти критичної інфраструктури систем централізованого водопостачання та водовідведення. Паралельно розглядатимуть можливість залучення альтернативних постачальників електричної енергії з метою забезпечення більш вигідних умов постачання та зменшення фінансового навантаження на підприємство. А підприємствам та установам рекомендовано вжити заходів щодо оптимізації споживання електричної енергії на об’єктах комунальної власності та впровадження енергоефективних технологій для зменшення загального споживання та зниження витрат електроенергії.

Тетяна Кіндюх 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору